Ексклюзиви
середа, 04 березня 2015 22:01

В Польщі відзначили 200 років від дня народження творця Державного Гімну України
19

Фото: Ярослав Тимчишин

4 березня минає 200 років від дня народження автора музики Державного Гімну України отця Михайла Вербицького. Вірш Павла Чубинського "Ще не вмерла Україна" було покладено на музику отця Михайла і вперше публічно виконано у Перемишлі 10 березня 1865 року на Шевченківському вечорі. Заключним номером концерту на цьому вечорі було виконання пісні "Ще не вмерла Україна".

Вшановують пам'ять композитора в маленькому українському селі Млини, що знаходиться на території сучасної Польщі, де була його остання парафія і де знаходиться його могила. Тисячі українців збираються біля старої греко-католицької церкви, де 15 років служив отець Михайло Вербицький.

Могила Вербицького в Польщі довгий час була у занедбаному стані. І тільки у 1934 році на кошти односельчан і студентського товариства "Боян" було поставлено невеликий пам'ятник. У 1995-му його було реставровано. Нині могилу Вербицького доглядає українська громада Перемишля, а також активісти Товариства "Надсяння" зі Львова. Тепер над могилою збудовано каплицю-пантеон.

Михайло Вербицький був великим диваком і оригіналом. Майбутнього священика декілька разів виганяли з греко-католицької семінарії, а якось навіть посадили на 6 годин у карцер.

"Він часто пропускав лекції, наприклад було таке, що дорогу яка займала 5 хвилин, він проходив 2 години. Він ішов і співав, або кудись заходив по дорозі. Викладачі були страшно розлючені, крім того він часто самовільно виходив з семінарії, що було заборонено" - розповідає історик Іван Сварник.

Після закінчення семінарії служив святенником в різних парафіях Галичини. Вільний час присвячував написанню як церковної так і світської музики. Прогресивний сільський композитор-священик став автором першого українського посібника для гри на гітарі. Співав у катедрі, диригував хором, писав композиції до театральних вистав.

Андрій Вербицький, праправнук творця ділиться сімейними спогадами: "Дуже цікавився суспільним життям, світським життям , музикою не тільки церковною, але й світською, з чого можна судити про його всебічність як композитора.

"Саме греко-католицький священик навчив українців співати їхній національний гімн з яким сьогодні хлопці які говорять різними мовами віддають своє життя за Україну. "Ще не вмерла Україна" співають ті над ким знущається наш ворог, "ще не вмерла Україна" співають ті які захищають нашу землю від новітнього агресора, "ще не вмерла Україна" - нині є нашою молитвою і нашою піснею як висловом нашої віри в непереможність" - зазначив Владика Святослав Шевчук, Глава УГКЦ.

Історик Іван Сварник стверджує : "Ця патріотична урочиста музика, збуджує ентузіазм, змушує людей пишатися собою, об'єднуватися зі своїми земляками і чутися гордим, що ти українець. Саме через це український гімн пережив десятиліття переслідувань і заборон. А головною піснею держави по - справжньому став саме зараз."

Зараз ви читаєте новину «В Польщі відзначили 200 років від дня народження творця Державного Гімну України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути