Ексклюзиви
субота, 19 квітня 2014 13:15

Спецтема: Війна на Донбасі

Росія може готуватися до великого наступу на Україну - The Washington Times

Росія може готуватися до великого наступу на Україну - The Washington Times
Фото: reuters.com

Росія несподівано заборонила США вчинити інспекційний політ над своєю територією в рамках Договору з відкритого неба (ДОН) . За забороною може ховатися підготовка до великого наступу на Україну. Таке побоювання висловив військовий оглядач The Washington Times Білл Герц, повідомляє NEWSru.com

У суботу "Ехо Москви" з посиланням на прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова повідомило, що Кремль визнав, що російські війська зосереджені на кордонах з Україною "для посилення".

За даними Білла Герца, Росія скасувала запланований на цей тиждень американський інспекційний політ над своєю територією. Він повинен був відбутися 14-16 квітня в рамках підписаного в 1992 році Договору про відкрите небо (ДВН), однак за 72 години до його початку російська сторона повідомила Держдепартамент США, що не дасть відповідного дозволу.

Протягом останнього місяця ВВС США здійснювали подібні польоти щотижня, що дозволяло з близької відстані вести аерофоторозвідку дій російської армії поблизу українських кордонів і союзників США по НАТО.

Автор статті підкреслює, що єдина передбачена договором причина для скасування польотів - загроза їхній безпеці, проте дії Москви продиктовані іншими мотивами (14-16 квітня на більшій частині території Росії стояла ясна погода чи мінлива хмарність).

"Вони готуються до чогось в Україні і не хочуть, щоб ми це бачили", - вважає інформоване джерело видання.

У рамках ДНО одна сторона повинна за 72 години повідомити іншу про підготовлюваний наглядовий політ. Завчасне попередження дозволяє учасникам договору укрити вразливе або секретне військове устаткування в ангарах або інших затишних місцях, але залишає на увазі великі скупчення сил і техніки.

У керівництві НАТО не раз заявляли, що Росія зосередила на кордоні з Україною до 40 тисяч добре озброєних солдатів, і попереджали Володимира Путіна від можливого вторгнення.

Зараз ви читаєте новину «Росія може готуватися до великого наступу на Україну - The Washington Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути