Ексклюзиви
субота, 20 вересня 2014 10:54

"Російські війська можна бити" - командир Стемпіцький

Автор: Тарас Подолян
  Андрій СТЕМПІЦЬКИЙ: Командир Добровольчого Українського Корпусу "Правий сектор", Головний Командир Всеукраїнської організації «Тризуб» ім. С. Бандери
Андрій СТЕМПІЦЬКИЙ: Командир Добровольчого Українського Корпусу "Правий сектор", Головний Командир Всеукраїнської організації «Тризуб» ім. С. Бандери

 - Вертаюся з фронту, треба деякі справи вирішити, — каже 39-річний Андрій Стемпіцький, виходячи з чорного позашляховика з червоно-чорними прапорцями на даху. На лобовому склі – наліпка: "Учасник АТО". Від початку подій на Донбасі, Стемпіцький перебуває на фронті. Там же воюють два його сини. Андрій в камуфляжі й берцях. Запрошує до пабу на одній з подільських вулиць. Замовляє "мохіто".

У вашої організації досить складні стосунки з МВС. Чому так?

- Структура МВС не зазнала жодних реформ і кадрових чисток. Лише анонси. Це наша головна претензія до міністра Авакова. Купа ментів з нашивками "Беркут" у Харкові й області скрегочуть зубами при одному слові "майдан". Схожа ситуація в багатьох інших областях. У повному обсязі лишилися старі корумповані схеми, всі ті откати, хабарі, підкупи. Генерали по колу ходять, з області в область. А чому не дати хід представникам середньої ланки, нормальним майорам чи підполковникам? І навіщо такий міністр, що не може навести лад в своєму господарстві? Друге велике питання до нього – свавільне знищення Сашка Білого. Якщо навіть не Аваков давав той наказ, то його ж відомство це вчинило.

Як оцінюєте Угоду про перемир'я і Закон про особливий статус окремих районів Донбасу?

- Вважаємо зрадою національних інтересів України. Тим більше, закон ухвалено нелегітимною Верховною Радою, з порушенням усяких норм. Утримання позицій українськими підрозділами зараз біля Донецька переконливо свідчить, що ми можемо стримувати не тільки сепаратистів, а й російські війська. Натомість необхідно вводити воєнний стан. Це централізувало б керівництво військами, котрі зараз поділені аж між трьох відомств – МВС, СБУ і ЗСУ. Треба задіяти збройні сили в повному обсязі. Підвищити покарання за державну зраду, за шпигунство. Наприклад, той же Литвин (голова Державної прикордонної служби України, генерал армії – ГПУ). Здав сотні кілометрів українського кордону і – ніякого покарання.

Автор: Тарас Подолян
 

Будете оголяти фронт і "йти на Київ"?

- У деяких моментах політичні амбіції або емоції можуть принести шкоду державі. Думаю, Президенту Порошенкові вистачить політичного розуму згадуваний закон не запускати в дію. Адже в реальності ніякого перемир'я немає. Cепаратисти продовжують обстрілювати нас, потихеньку відтісняють, виставляють все нові блок-пости. А ми не можемо як слід відповісти, адже перемир'я. Так можна дійти до Запоріжжя. Зупинятися терористи не збираються в принципі. Днями було заявлено, що вони об'єднуються в єдині збройні сили ДНР-ЛНР для "знищеня хунти і фашистів у Новоросії та в Україні". Тобто, чітко заявили мету – будуть іти далі.

Українська армія успішно діяла проти сепаратистів. Але чи зможе протистояти збройним силам Російської Федерації?

- Бюджет Росії загалом і російської армії зокрема більший нашого в десятки разів. Але ж зрозуміло, що РФ не може кинути в Україну всі свої збройні сили. Та й моральний стан у них не є високим – розуміють, що є окупантами в Україні. Вдома їх хоронять потайки, як собак. Це вони теж усвідомлюють. Бити їх можна, шанси у цій війні маємо дуже великі. Але Україна ще не мобілізовувалася як належить. Від'їдьте від зони бойових дій на 150 км – держава не воює. Я не можу зрозуміти: дуже багато добровольців, офіцерів-відставників, професіоналів можуть і хочуть воювати. Натомість беруть тих, хто на війну йти не хоче. Хто не має досвіду. Абсурд.

Як ставитеся до закону про люстрацію, нещодавно ухваленого Верховною Радою?

- Закону ще не читав. Але мільйон чиновників, про яких говорив прем'єр Яценюк, справді треба скоротити. Ніякого краху держава не зазнає. Майдан чітко показав чудову самоорганізацію українців. Зараз подібні процеси відбуваються в збройних силах. Викристалізувалася ціла плеяда комбригів, комбатів, молодших командирів, які здатні ефективно керувати армією. Треба просто прибрати всю шелупонь зверху. Так само в міліції, в СБУ.

Автор: Тарас Подолян
 

Ваш погляд, так би мовити, "з окопу" на розвиток подій на Сході України?

- Ми переможемо – однозначно. Навіть проти волі чиновників. Бо суть України полягає не в чиновниках, а в українцях. А чиновники – це наймані працівники. Розпоряджатися долею держави їм не давав права ніхто. Їм дай волю – залишиться від України якийсь огризок. Заходу теж глибоко наплювати на українську державу, у них є свої інтереси. Як і в Росії. І постійно підігрувати чи Заходу чи Сходу – це втратити самих себе.

 Докладніше – читайте в наступних числах "Країни".

Зараз ви читаєте новину «"Російські війська можна бити" - командир Стемпіцький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути