Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2017 12:55

Російські вербувальники наймають українців наркокур'єрами за $1000

Російські вербувальники наймають українців наркокур'єрами за $1000
Андрій Курлан: "Російські вербувальники пропонують українцям стати наркокур'єрами за 1000 доларів у місяць"

Росіяни вербують наркокур'єрів з України. Хто може потрапити на гачок та які наркотики найчастіше продають в Україні Gazeta.ua, розповів 34-річний Андрій Курлан, виконувач обов'язків начальника управління протидії наркозлочинності в Полтавській області.

Російські вербувальники пропонують українцям стати наркокур'єрами за 1000 доларів у місяць. Одразу дають гроші на проїзд і житло, обіцяють безбідне життя в Росії. Цим і заманюють.

Торік більше 400 українців потрапили до російських тюрем через роботу наркокур'єрами. Такі дані Департаменту протидії наркозлочинності. Міжнародна організація з міграції називає цифру - 3 тисячі осіб.

Відколи з'явився попит на наркокур'єрів?

За останні три роки, коли наркоторгівля перейшла в інтернет. Факти вербування українців стали масовими, їх помітили і поліцейські, і журналісти. 2016 року російські вербувальники почали діяти на території всієї України.

Як вони діють?

Ніколи не зустрічаються з кур'єрами. Працюють тільки в мережі. Зазвичай, у схемі наркоторгівлі є щонайменше три людини. Весь процес продумує й організовує адміністратор - головна людина, яка купує партії наркотиків, стежить за діяльністю і отримує основний дохід.
Наступна ланка - оператори. Вони поширюють в інтернеті рекламу наркотиків, повідомляють вартість і схему покупок. Тих, хто клює на ці оголошення, вербують у кур'єри. Найчастіше - це наркомани. Оператор зв'язується з ними по скайпу, вайберу.
Останні в схемі - наркокур'єри. Їх ще називають "закладниками" чи "офіціантами". Вони виїжджають жити в різні міста Росії. Беруть партію наркотиків, ховають по місту, повідомляють оператору місце схованки. Часто роблять фотографії на мобільний і вказують точні географічні координати. Оператор дає ці дані клієнтам. Ті забирають товар, а гроші переказують на банківську картку.

Останні в схемі - наркокур'єри. Їх ще називають "закладниками" чи "офіціантами"

Вербувальники - хто ці люди?

Вони гарні психологи. Спочатку в інтернеті обробляють людину, розповідають про шикарне життя. Б'ють по больових точках. Мовляв, можна за півроку-рік заробити на квартиру, автомобіль чи подорож.
Часто оголошення розклеюють на транспорті, дають у газетах. Здебільшого там мінімум інформації: робота кур'єром, заробіток - 5 тисяч гривень на тиждень. І номер мобільного. Останній місяць у Києві, Харкові і Дніпрі побільшало графіті з логіном у Skype і заробітною платою від 20 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко перевірить усіх прокурорів на вживання наркотиків.

Хто найчастіше потрапляє на гачок вербувальників?

Основна група - люди від 18 до 35 років. Більшість з них вживають наркотики і мають кримінальне минуле. Кур'єрам безкоштовно дають дози, гроші на їжу та одяг. Також побільшало студентів, які хочуть швидкого заробітку.
У день можуть мати від 500 до 1,5 тисячі гривень, роблячи закладки по місту. Рязань, Калуга, Петрозаводськ, Ростов, Бєлгород, Брянськ, Ярославль, Іваново, Казань, Старий Оскол, Чебоксари - це не повний перелік російських міст, де затримували українців-наркокур'єрів. Зазвичай їх запрошують працювати у великі міста. Там більший попит і легше сховатися під поліції.
Найбільше кур'єрів їде зі східних областей України. Добираються літаком, потягом чи автомобілем.

Кур'єрам безкоштовно дають дози, гроші на їжу та одяг

Між членами схеми бувають суперечки?

Так. За невиконання наказів чи крадіжки наркотиків. Організатори тоді здають наркокур'єрів у поліцію чи ФСБ. У російських судах за розповсюдження наркотиків дають від 5 до 10 років ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Торговці людьми заманюють українців.

В які ще країни вербують українців?

Українців почали наймати для транспортування наркотиків з Мексики, Бразилії, Бангладешу. За одну поїздку пропонують від 500 доларів. Просять доставити з однієї країни в іншу невелику коробку. Часто найманці навіть не знають про її вміст. А потім їх затримують у Таїланді чи Арабських Еміратах з наркотиками. Відповідальність у цих країнах за наркоторгівлю дуже серйозна - одразу дають від 3 років ув'язнення. Батьки затриманих бігають в усі можливі інстанції і просять допомоги. Українське консульство може посприяти тільки в юридичній допомозі. Злочин вчинено на території іншої держави і відповідати за це доведеться за її законами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії затримали 47 українців, які торгували наркотиками.

Складно розслідувати такі злочини?

Затриманий наркокур'єр повідомляє, що наркотики використовує для власного споживання. Це значно зменшує кримінальну відповідальність. А от довести, що він їх поширює - складно, бо із клієнтом він не контактує. Тому першочергово намагаємось вийти на організатора схеми, а потім розплутуємо весь ланцюжок. Це потребує тривалої роботи - щонайменше місяць. Зараз тісно працюємо з кіберполіцією. Вистежуємо зв'язки між учасниками схем і залучаємо технічні засоби.

Які схеми наркоторгівлі діють в Україні?

Українські наркоторговці залучають у схеми знайомих. Але переважно працюють у мережі. Організатори часто змінюють місце проживання. В основному - це великі міста. Нещодавно поліція викрила велику схему розповсюдження наркотиків з Китаю. Партії від 1 до 5 кілограм надходили експрес-доставкою у Кременчук на Полтавщині. Там чоловік розфасовував на маленькі партії і відсилав поштою в різні міста України. Адміністратор жив у Києві. Групу викрили і затримали всіх учасників.
Україна входить у міжнародні шляхи наркоторгівлі і цей потік доволі потужний. Харківські колеги затримали 21 кілограм героїну, який перевозили з Пакистану у меблях. Така велика партія обраховується мільйонами доларів. Поліція вилучила наркотики і затримала торговців з Італії, України, Росії, які приїхали до Харкова домовлятись про ціну товару.

Харківські колеги затримали 21 кілограм героїну, який перевозили з Пакистану у меблях. Така велика партія обраховується мільйонами доларів

Які наркотики найбільш поширені в Україні?

Марихуана і популярні психотропні речовини нового рівня - нюхальні солі, порошки і суміші для паління. Їх ефект схожий на дію амфетаміну - ейфорія, гарний настрій, впевненість у своїх силах, сильний приплив енергії. Везуть цю гидоту з Китаю. Нові суміші часто оновлюються і цим користуються наркоторговці. Якщо речовина не внесена в реєстр психотропних, відповідальності за її розповсюдження немає. Поки проведуть експертизу і зреагує Міністерство охорони здоров'я - півроку наркотик споживають масово. Потім винаходять новий вид і все повторюється.

Якщо речовина не внесена в реєстр психотропних, відповідальності за її розповсюдження немає

Зараз ви читаєте новину «Російські вербувальники наймають українців наркокур'єрами за $1000». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути