середа, 30 квітня 2014 22:30

Спецтема: Війна на Донбасі

Полковник РФ Безлер царює в Горлівці - вдова убитого сепаратистами Рибака

Автор: Тетяна Заровна
  Олена Рибак
Олена Рибак

Вдова вбитого в Слов'янську депутата міськради Горлівки Олена Рибак розповіла Gazeta.ua про те, як їй вдалося забрати тіло загиблого чоловіка у вбивць і що твориться в захопленій Горлівці.

Нагадаємо, СБУ України оголосило в розшук офіцера Головного розвідувального управління Генерального штабу Російської Федерації Ігоря Безлера. Росіянина підозрюють в організації викрадення і скоєнні вбивства Володимира Рибака. Саме його були повинні заарештувати представники київської "Альфи", але самі опинилися в полоні вже за годину після прибуття до Горлівки.

Хто зараз править містом Горлівка?

- Керує усім Безлер. Він знаходиться в будівлі міського УМВС. Не знаю, в який його розшук оголосили, але він не ховається. Був ще якийсь Олександр Сапрунов, якого призначили мером проросісти. Але він кудись зник, через добу з'явився і повідомив, що для зникнення мав причини і далі самоусувається від мерства. А міський голова Євген Клеп, обраний при Януковичі, ходить до Безлера в міське УВС, де у сепаратистів свій штаб. Клеп обіймається з сепаратистами та виторгував собі цим посаду після того, як народний мер від неї відмовився. Клеп дружньо спілкується і з тими чоловіками в камуфляжі, які зіштовхували мого чоловіка зі східців, і з тими жінками, які є на відео – що викликали викрадачів у балаклавах. А реально Клеп нічого не вирішує. Безлер царює і вільно себе почуває, незважаючи на АТО.

Вам відомі подробиці викрадення і вбивства чоловіка?

- Вбили через те, що він відкрито виступав проти і міг реально підтягнути народ на протест. Це не перша спроба. Перша спроба викрасти Вову була за 2 дні до штурму міської міліції. Він пішов і просив хлопців ментів: "Дайте мені зброю, я буду з вами поруч захищати міське управління міліції". І тоді під час штурму його почали оточувати люди у балаклавах. Але поруч було багато депутатів. Підбігли і відбили Вову. 

Про те, що сталося з Вовою, не знаю майже нічого. Не знаю навіть коли він убитий і коли знайшли. У морзі Слов'янська повідомили, що дата смерті 18-те. Добу вони його катували і потім вбили. В довідці вказано: комбіновані колото-різані проникаючі поранення, втоплення. Але в аудіозапису перехопленої розмови є фраза: "Куди дівати жмура". Значить, Вова вже мертвий був, а не помер від того, що втопили?.. Труп виглядав, як померлий від крововтрати.

Як ведеться розслідування вбивства?

- Безлер не дозволяє вести розслідування. Два міліціонери хотіли викликати свідка - того, який є на відео біля міськради (перед викраденням чоловіка). Замість цього допиту Безлер розпорядився захопити в полон самих цих міліціонерів. Їх посадили до підвалу, сильно налякали та згодом випустили. Їм не до розслідування, вони за себе бояться і не відчувають підтримки згори.

Чесні міліціонери в Горлівці ще залишилися?

- Сьогодні захопили і роззброїли Центрально-міський райвідділок МВС. І тих, хто не присягнув "Донецькій республіці", шукають. Офіцери Приступа та Крищенко - начальник та заст. МВС міста, які чинили опір захопленню міської міліції, зараз ховаються. А Безлер полює за ними, їздить та шукає по місту.

Є інформація, що міліціонери, які не перейшли на сторону сепаратистів, вивозять свої сім'ї з Горловки. Що скажете?

- Усі люди, які не підтримують "Донецьку республіку", зараз ризикують життям. Загарбники влади дуже агресивні. Зупиняють на дорозі, обшукують, вивертають кишені, шукають, що забрати. По 102 дзвонити марно. На виїзд ніхто не приїде, порятунок потопаючих - справа їх рук. Але половина місцевих цього ще не розуміють.

Як вдалося потрапити в Слов'янськ і забрати тіло чоловіка?

- Мені допоміг Олександр Ярошенко, колишній голова обласної "Батьківщини". Вова з ним їздив в Київ на Майдан. На машині Ярошенка ми добиралися обхідними шляхами, ледве чи не через іншу область. В дорозі довелося відключити телефони і поміняти машину. У Слов'янськ нас пустили після ретельної перевірки автомобіля. Там ми кинули машину і пішли пішки. Про те, щоб забрати тіло домовлялися із слідчим в УМВС Слов'янська, який працював ще до "Донецької республіки". У морг нас провели через чорний хід. Тіло побачила, вмить підписала протокол, узяла довідку про смерть і ми поїхали у похоронне бюро. Олександр Ярошенко сплатив за труну і дорогу. Домовилися, що коли виберемося із Слов'янська, зателефонуємо в похоронну контору і тільки після нашого виїзду будуть висуватися вони. Вертались знову обхідними шляхами. Узяли провідника з місцевих, який нашу машину провів городами. Бачили якихось чеченців - чорні бороди, дивний акцент, автомати... Тіло транспортували як безіменне. Після нашого від'їзду відразу ж викрали слідчого, який проводив упізнання, прокурора і головлікаря моргу. Їх протримали декілька годин, допитували, потім відпустили. Думаю, це з нами пов'язано. Потім з Горлівки ми теж виїжджали не просто. На чужій машині. Мені довелося зняти траурну хустку з голови.

Чому вирішили покинути Донецьку область?

- Мені передали дослівно: "Якщо ти і цей клоун, що з тобою ходить, сунутимете ніс і далі, обох не буде". Ще радили не давати інтерв'ю. Тепер, коли я далеко від Донбасу, сподіваюся, що я у безпеці. Хочу, щоб люди знали, яка там зараз анархія. Ні за чиє життя не можна поручитися. І проросісти не будуть раді таким змінам. У Єнакієвому патруль ДАІ роззброїли люди з автоматами, випустивши чергу. Так і в усіх містах, де контролюють сепаратисти, ми бачили в машинах ДАІ замість даішників бойовиків в камуфляжі і у балаклавах. Тільки герби України позривали з українських патрульних машин.

Що думаєте про центральну владу - чи зливає вона Донбас?

- Мій чоловік загинув за ідеали України, він боровся за інтереси простих городян. У нього не було бізнесу і доходів, окрім пенсії. Але у нього була мета, бажання і сили боротися за єдину Україну. За те, щоб в уряді були люди, які представляють інтереси народу, а не свого бізнесу. Після Майдану в Донбасі нічого не змінилося. Уся адміністрація та ж, що і при Януковичі. Деяких просто поміняли місцями між собою. Чому урядом допущена ця ситуація, коли я повинна шукати політичного притулку собі усередині країни? Чому в нас не можна вийти на вулицю з прапором України? Чому в Дніпропетровській області ситуація під контролем, а в Донбасі панують мародерство і насильство? Я хочу запитати в уряду: ви берете участь в здачі Донбасу? Чиї інтереси представляють Яценюк і Турчинов? Де антитерористична операція? Якщо ви не в змозі щось зробити, поступитеся місцем іншим.

І ще я хочу звернутися до народу на сході. Люди, не вирішуватиме ваші проблеми той, хто розгойдує ситуацію в Донбасі. Проянуковські лідери обіцяють солодке життя за рахунок федералізації, але хто їм заважав робити добре життя при Януковичі? Хіба тортури і грабежі – це методи тих, хто має намір поліпшити життя народу? Не дайте себе обдурити.

Була інформація, що ваш чоловік передав Тимошенко компромат. Знаєте щось про це?

- Чоловік вважав, що "регіонали" розвалили "Батьківщину" зсередини і зрадили Тимошенко, але ще є люди, готові провести очищення партії. Тимошенко він довіряв абсолютно. А бачився з нею лише 1 раз в житті - коли передав листа. У ньому він розкривав ситуацію усередині партії. Але я цього листа не читала.

Зараз ви читаєте новину «Полковник РФ Безлер царює в Горлівці - вдова убитого сепаратистами Рибака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути