понеділок, 22 серпня 2016 16:35

"Нову школу вже 3 роки обіцяють. Але поки що немає навіть проекту"
11

Фото: Наталія Міняйло

Початкова школа № 15 у селищі Гостомель Київської області з 1 вересня відкриє двері для учнів та їхніх батьків.

Про це Gazeta.ua розповіла директор школи Світлана Чумак.

"Батьки учнів та учителі минулого тижня були на прийомі у голови Юрія Прилипка. Він нас запевнив, що школа працюватиме у приміщенні на Молодіжній доки не побудують нову школу. Однак це лише усна домовленість. Жодних офіційних документів нам не дали. Тому батьки учнів були змушені написати розписку", - розповіла жінка.

Автор: Наталія Міняйло
 
Автор: Наталія Міняйло
 

10 серпня приміщення школи у Гостомелі невідомі обгородили червоною стрічкою.

"Прийшли якісь хлопці і почали школу обгороджувати. Сказали, що від власника Богдана Павлюка. Ми в цей час були всередині. Вони нас попросили вийти - будівля аварійна. Я попросила їх показати документи, але вони відмовилися. Казали, що якщо ми не залишимо школу, то може затопити або десь замкне електрика. Я тоді подзвонила в організацію ветеранів АТО. Вони 6 днів із 10 серпня чергували на території школи. Вартували вдень і вночі. Ми носили їм сюди обіди. Лише, коли ми поговорили із селищним головою, стрічки зняли", - згадує Світлана Борисівна.

 

Початкова школа №15 у Гостомелі працює з 1947 року. Зараз у ній навчаються 62 учні, працюють 8 вчителів. Це єдина школа на мікрорайоні Баланівка.

"Мій син йтиме цьогоріч до першого класу. Ми думали його спочатку у центр возити, але то 40 хвилин маршруткою. Ще є школа у військовому містечку. Вона ближче - 15 хвилин їхати. Однак з чоловіком порадилися і вирішили Кирила здати у 15-ту школу. Він до неї може дійти пішки. Возити його маршруткою дуже складно та й він постійно хворіє. Якщо школу закриють, нам доведеться їздити у військове містечко в другу зміну. Нам казали, що хочуть будувати нову школу. Однак поки що немає навіть її проекту", - розповідає жителька Гостомеля Інна Лісник. Її син Кирило цього року буде першокласником.

Будівля, де розташована школа, раніше належала радгоспу "Бучанський". З 2013 року її передали у приватну власність. Зараз у приміщення два власники - Богдан Павлюк та Ольга Прилипко.

"Школа весь час перебуває у власності радгоспу. Селище орендувало її за символічні гроші до 2013 року. 3 роки тому земля, на якій розташована школа, змінила власника. Радгосп взяв великий кредит, який не міг повернути. У суді його інтереси представляла Лариса Павлюк. Їй як компенсацію віддали частину земель радгоспу, в тому числі, й колишній двір і приміщення на Молодіжній. На першому поверсі тут була контора радгоспу, на другому - школа. З 2013 року у міста немає договору оренди. Богдан Павлюк не зацікавлений у його продовженні", - розповів депутат селищної ради Анатолій Туровський.

За словами матері власника половини будинку Лариси Павлюк, школа у цій будівлі працює з 1997 року.

"Тут школи не було ніякої до 1997 року. Будівлю ввели в експлуатацію 1954 року. Це була колгоспна контора. Вона не пристосована до школи. Її тут організували, бо дітям не було куди ходити. Але будівля в аварійному стані. Тут дерев'яні перекриття. Експертиза встановила, що вони прогнулися на 10 сантиметрів. У цій споруді можуть перебувати 1-2 людини, а не 70. Мій син несе кримінальну відповідальність за цих людей. Якщо з ними щось трапиться, то винним зроблять його", - стверджує Лариса Павлюк.

Автор: Наталія Міняйло
 

Питання про будівництво нової школи у Гостомелі стало актуальним 4 роки тому.

"Минулого року теж була схожа ситуація. Ми вже звикли, що у серпні треба обстоювати школу. Так 3 роки триває. У вересні ми вчимося, потім йдемо на канікули, а в серпні підіймаємося на захист школи. Обіцяють побудувати нову школу, але далі розмов справа не йде", - каже Анатолій Туровський.

У райуправлінні освіти стверджують, що школа й надалі працюватиме у будівлі на вул. Молодіжній.

"До нас ніхто не звертався. Жодних документів про побудову нової школи у нас немає. З 1 вересня школа прийматиме учнів," - сказали в управлінні освіти.

Зараз ви читаєте новину «"Нову школу вже 3 роки обіцяють. Але поки що немає навіть проекту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути