Ексклюзиви
понеділок, 14 квітня 2014 22:25

Спецтема: Війна на Донбасі

"Начальник виліз у вікно і вирвав прапор РФ у сепаратиста" - як в Горлівці захоплювали міліцію
2

Фото: Тетяна Заровна
Герман Приступа

ГУМВС Горлівки виявилося єдиним підрозділом міліції в Донецькій області, яке вчинило опір проросійським загарбникам. За останніми даними, в результаті штурму будівлі Горлівської ГУМВС України в Донецькій області сепаратистами по допомогу до медиків звернулися 3 людини. З них 2 - з вогнепальними пораненнями, 1 - з черепномозковою травмою.

Начальникові Андрію Крищенко розбили голову. Сепаратисти розгойдували "швидку" і вимагали, щоб їм видали Крищенка для розправи. Але начальник живий і зараз знаходиться у знайомих. Про це Gazeta.ua розповів колишній співробітник міліції Володимир Рибак, який був присутнім на місці подій. Серед потерпілих, за інформацією Рибака, так само і Герман Приступа - заступник начальника міськвідділу, керівник карного розшуку.

"О 9.00. до заднього входу УМВС підійшли 30 проросійськи налаштованих людей - жінки, чоловіки з дітьми, - каже Рибак. - Вони почали стукати і вимагати, щоб міліція присягнула "Донецькій республіці". Потім цей натовп перекрив рух по проспекту Леніна - це центральна вулиця, і в нас немає жодного маршруту в Горлівці, який би не проходив по ній. Так місто зупинилося. Стало підтягуватися більше людей, вимагали референдуму. Підтягнулися титушки. Потім прибула друга група, яка пішла мітингувати біля головного входу. Вимагали, щоб начальник міліції пішов у відставку, щоб з ними почали переговори за участю російських журналістів".

За словами Рибака, один з проросійськи налаштованих приніс свій прапор РФ, заліз на козирок і намагався поставити.

"Начальник Андрій Крищенко виліз у вікно і вирвав російський прапор. Він намагався цього сепаратиста вигнати з козирка. Той став бігти, спіткнувся і впав з 3-метрової висоти. Це натовп завело. Вони почали кидати камені у вікна. У 4-поверховій будівлі тепер розбиті усі вікна. Після того, як сепаратист впав, почали виламувати металеві грати. Міліція у відповідь з вікон почала кидати світло-шумові гранати. Але з вулиці в розбиті вікна полетіли коктейлі Молотова - "тітушки" хотіли підпалити будівлю з людьми усередині. Розлючений натовп уломлювався в пластикові двері і увірвавшись почав все громити усередині. Лунали постріли. Міліціонери забарикадувалися. "Тітушки" з багажників почали діставати обрізи, різну саморобну вогнепальну зброю, палиці, нунчаки", - продовжив Рибак.

Міліція почала відступати усередині приміщення, а їм кричали: "Складіть зброю". Сепаратисти виламали двері в чергову частину і побили начальника міліції. Його ледь вдалося доправити до "швидкої".

"Тітушки" не випускали, вимагали, щоб лікарі їм видали начальника міліції. Але "швидка" вирвалася і відправила його до міськлікарні № 2. Там Крищенку надали медичну допомогу, у нього сильно розбита голова. І зараз є небезпека, тому він ховається у знайомих. Після від'їзду Крищенка якийсь підполковник Російської армії призначив виконувати обов'язки начальника міліції Олександра Шульженка, екс-командира 2 роти патрульно-постової служби - ця людина колись працювала в Горлівському ГУМВС. Я його знав і дуже здивований - не чекав такої ганьби. Терористам, окрім Крищенка, чинив опір кримінальний розшук. А присягнули новому начальникові Шульженку не офіцерський, а сержантський склад. Жоден офіцер не перейшов на сторону окупанта. Зброю вдалося частково врятувати. Офіцери під час штурму встигли спуститися по пожежних сходах з 4 поверху і винесли частину ПМ та автоматів", - розповів він.

Андрій Крищенко був призначений керувати милицією Горлівки 3 тижні тому. До цього він керував УБОЗ в Кіровоградській області. Серед загарбників міськвідділу в понеділок бачили "тітушка" Армена Саркисяна. Горлівчани запевняють, що базуються місцеві проросійські "тітушки" в ДК шахти Кочегарка, де знаходиться його боксерський клуб.

Екс-начальник Горлівської міліції Павло Панасюк родом з Єнакієво і до останнього моменту він продовжував залишатися "фанатом" Віктора Януковича. При Панасюку фактично розцвіло угрупування Армена Саркисяна, якому сімейством Януковичів було довірено розганяти не лише Донецький Євромайдан, але і здійснювати каральні операції в Києві.

Колишнього начальника ГУМВС м.Горлівка Панасюка журналісти часто називали товаришем Саркисяна. Армен Саркисян – саме та людина, яку Аваков звинуватив у вбивствах в Києві 17-20 лютого. Зараз він знаходиться в розшуку.

Зараз ви читаєте новину «"Начальник виліз у вікно і вирвав прапор РФ у сепаратиста" - як в Горлівці захоплювали міліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути