Ексклюзиви
понеділок, 27 травня 2013 10:01

На Черкащині палії разом з очеретом спалили велику кількість диких птахів

На Черкащині палії разом з очеретом спалили велику кількість диких птахів
Фото: smotri.com

Персональну відповідальність на орендарів землі за підпал стерні, трави та очерету хоче покласти Іван Решетник – голова товариства мисливців та рибалок в Тальнівському районі Черкаської області. Іван Дмитрович обурений підпалом сухих очеретів, які спричинили масову загибель диких птахів.

"Палили увесь квітень і початок травня, – каже Іван Дмитрович. – Горів увесь район. Спалили увесь сухий очерет між селами Лащова та Веселий Кут. Попалили качині гнізда, бо саме почали гніздитися птахи. Але найбільша трагедія сталася з фазанами. Самиця фазана у разі загрози ніколи не лишає своє гніздо. Коли загорівся очерет, то вони не тікали, а лише понакривали голову крилами й залишилися в гнізді. Так і згоріли живцем".

Захисник природи обурюється, що не було випадку, коли б знайшли винних.

"І ми, і пожежники зазвичай бачимо лише наслідки пожежі, – бідкається Решетник. – Палії тікають з місця події. Я вже мав розмову з головою районної ради. Пропоную йому покласти персональну відповідальність на орендарів прилеглої землі. Зазвичай це вони спалюють стерню, і суху траву. Пожежа легко перекидається на сухий очерет.  Хочу, щоб у районі відтепер штрафували тих орендарів, біля землі яких сталася пожежа. Бажано накласти такий штраф, щоб іншим разом палити не захотілося. Те саме я говорив і попередньому голові ради, але він ніяк не реагував. Голови міняються, а варварство залишається.

Найбільше птахів гніздиться в районі сіл Піщана та Чеснопіль, де Гірський та Гнилий Тікичі впадають у річку Синюху.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині палії разом з очеретом спалили велику кількість диких птахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути