вівторок, 28 квітня 2015 19:56

Епіцентр радіаційних викидів від пожежі в Чорнобильській зоні припав на кордон з Білоруссю

Епіцентр радіаційних викидів від пожежі в Чорнобильській зоні припав на кордон з Білоруссю
Фото: BBC Україна

Епіцентром викиду радіації від пожежі в лісі спецкомбінату "Чорнобильська пуща" стала сама зона відчуження на кордоні України й Білорусі. Мешканцям столиці хвилюватись не варто. Про це в коментарі Gazeta.ua заявив еколог Сергій Мирний, колишній офіцер радіаційної розвідки.

"Це горять ліси з підвищеним вмістом радіації, які знаходяться в десятикілометровій зоні відчуження. Але оскільки вітер цілий день віяв з півдня й південного сходу, то жителям столиці панікувати не слід. Дим зміщено на захід. Епіцентром радіації від пожежі стали села Чорнобильської зони на кордоні з Білоруссю, де проживає невелика кількість літніх людей та працівники зони відчуження", - сказав Мирний.

Еколог зауважив, що для населення, яке пережило Чорнобильську аварію дози радіації від цієї пожежі не значні.

"Це ж не 86-й рік. Там вже немає такої кількості радіації, як раніше. Пожежникам, які борються зі стихією теж немає про що хвилюватись. Вони працюють в распіраторах", - запевнив Сергій Мирний.

Нагадаємо, вже понад добу пожежники борються з вогнем, що охопив близько 320 гектарів лісу Чорнобильської зони. Горить трава і частинами верхівки лісу на 15 осередках загоряння, з яких 3 - найбільших. На місці працюють понад 200 бійців особового складу та 35 одиниць техніки. Залучені до гасіння пожежі 2 літаки АН-32 П та вертоліт з водозливним пристроєм Мі-8. Пожежу гасять особовий склад Іванківського, Вишгородського та Бородянського районів Київської області. Для посилення угрупування пожежно-рятувальних сил до місця пожежі додатково направили 30 бійців та 7 одиниць техніки від столичного управління ДСНС України. Розповсюдження вогню в бік ЧАЕС зупинили.

Зараз ви читаєте новину «Епіцентр радіаційних викидів від пожежі в Чорнобильській зоні припав на кордон з Білоруссю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути