субота, 24 вересня 2016 14:40

Експерт розповів, чи є небезпека повторного землетрусу

Експерт розповів, чи є небезпека повторного землетрусу

Українцям не варто активно турбуватися через можливість повторного землетрусу в країні, але потрібно перевірити багатоповерхові будинки на сейсмостійкість.

Про це повідомив заступник директора Інституту геофізики Національної академії наук України Олександр Кендзера, пише "112 Україна".

"Землетрус оцінюють в 5-6 балів. Українцям сильно хвилюватися не варто. А ось тим, хто відповідає за сейсмостійкість багатоквартирних будинків, турбуватися варто. Потрібно перевірити стан будинків, чи втримають вони ці землетруси", – каже він.

За його словами, епіцентр землетрусу розташовувався в сейсмоактивній зоні Вранча, на ділянці стикування Південних та Східних Карпат в повіті Вранча у Румунії.

"Землетрус стався о 02.00 за місцевим часом. Його записали практично всі сейсмічні станції, в автоматичному режимі визначили епіцентр землетрусу. Стало зрозуміло, що це Вранча. Дуже нерівномірним розподіл енергії, яка струмувала з вогнища землетрусу. Найбільший викид енергії якраз припав на бік нашої країни, і таким чином, землетрус відчувався практично на всій її території", – додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДСНС підтвердила землетрус в Україні

Більше за інших відчули землетрус одесити. Поштовхи відчували мешканці Києва, Броварів, Кропивницького, Вінниці, Чернівців та інших міст.

"Найбільше землетрус відчувався на південному заході Одеської області, а далі сила землетрусу спадала. Хвилі докотилися навіть до Києва. Найбільш відчули коливання мешканці багатоповерхівок, але оскільки багатоповерхівки розраховані на сейсмічні коливання, то небезпеки не було", – розповів Кендзера.

Нагадаємо, в Україні близько другої години ночі 24 вересня жителі багатьох областей відчули підземні поштовхи.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чи є небезпека повторного землетрусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути