Ексклюзиви
четвер, 19 січня 2017 16:21

Церква згоріла напередодні Водохреща
4

Фото: ФОТО: ДСНС у Черкаській області

18 січня в селі Мехедівка Драбівського району на Черкащині згоріла церква Успіння Пресвятої Богородиці. Приміщення було збудоване 1891 року.

"Пожежа виникла об 11:30. Рятувальників викликали майже за годину. Місцеві жителі самотужки виносили матеріальні цінності та намагалися загасити вогонь. На місце події приїхали рятувальники з Драбівського та Золотоніського районів. Була техніка сільгосппідприємства "Нива" сусіднього села Зорівка. Площа пожежі на той момент сягнула вже 400 квадратних метрів. Після другої години дня пожежу вдалось локалізувати. Хоч для повної ліквідації вогню знадобилося ще дві години. Загиблих та потерпілих немає. Попередня причина пожежі – порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації пічного опалення. Споруда не є пам'яткою архітектури. В 30-х роках минулого століття використовувалася як клуб. В 2011 році місцеві жителі провели реконструкцію й обладнали як церкву", - розповів Костянтин Проценко з ДСНС в Черкаській області.

"Скупляв будматеріали для ремонту нашого дитсадка. Як дізнався, що горить церква, подзвонив на "101". За словами людей, в церкві сильно натопили буржуйку. Може, це спровокувало пожежу. Будівля згоріла швидко, бо була дерев'яна",- сказав сільський голова Микола Гриценко.
Церкву реконструювали за кошти власника фермерського господарства Володимира Розсохи та місцевих жителів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церкву Московського патріархату підпалили серед ночі

"Скільки вкладено в реконструкцію, про це ніхто ніколи не розголошує. Від церкви, де колись був клуб, залишилися дрючки на стінах. Дах впав. І ми почали відновлювати церкву. Протягом шести років я виділяв певні кошти. Цього року шифер замінив на металопрофіль. Церква як для села була великою, майже 500 квадратних метрів. В архіві Полтави читав, що в 1892 році в селі проживало понад 2,5 тисячі прихожан. Кажуть, перед будівництвом монахи довго шукали місце, яке енергетично підійшло би для церкви. З нею згоріла частина моєї душі. Після пожежі на згарищі найшли чотири вцілілі ікони. Сьогодні біля згарища люди святили воду. Я запропонував на цьому місці відбудувати нову церкву. Якщо все буде гаразд, то вже 28 серпня там пройде перше богослужіння", - зазначив Володимир Анатолійович.

У селі Черніїв, що за 7 кілометрів від Івано-Франківська горіла старовинна дерев'яна церква. Храм належить місцевій греко-католицькій громаді. Рятувати храм збіглись люди з сусідніх обійсть, викликали пожежників. За годину дерев'яний храм згорів майже вщент.
Зараз ви читаєте новину «Церква згоріла напередодні Водохреща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути