субота, 18 січня 2020 23:54

Авіакатастрофа Boeing 737: експерт пояснив, як Україні потрібно діяти з Іраном

Авіакатастрофа Boeing 737: експерт пояснив, як Україні потрібно діяти з Іраном
18 січня в аеропорту "Бориспіль" прощатимуться із загиблими українцями: Newsweek

8 січня біля аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані розбився літак рейсу PS752 компанії "Міжнародні авіалінії України". Загинули 167 пасажирів, серед яких 2 українців, і 9 членів екіпажу - всі українці.

Завтра в аеропорту "Бориспіль" відбудеться прощання із українцями, які загинули в іранській авіакатастрофі.

"Не можна допустити того, що загиблих відправлять в Бориспіль, а сім'ї жертв самотужки забиратимуть їх із аеропорту. Усе повинен компенсувати або уряд за отримані від іранців кошти, або зобов'язати країну-винуватця одразу організувати все необхідне, - говорить правозахисник Едуард Багіров. - Іран повинен обов'язково виплатити компенсацію сім'ям померлих. Щонайменше по одному мільйону доларів за одного загиблого. Також їм необхідно заплатити юридичному обличчю - "Міжнародним авіалініям України" за літак, який вони збили".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іран передасть чорні скриньки збитого літака Україні

Наступного тижня в Україну з офіційними вибаченнями і роз'ясненнями авіакатастрофи приїде спеціальний представник Ірану.

"Генеральна прокуратура Україна повинна нарешті чітко назвати винного у катастрофі з українським літаком. До того ж генерал із Корпусу вартових Ісламської революції у цьому признався. Його обов'язково потрібно допитати нашими правоохоронними органами. Відбулося вбивство невинних громадян нашої країни, тому будь-які дипломатичні відносини з Іраном в такій ситуації повинні відійти на другий план, - каже Багіров. - Україні не можна допустити, щоб винного в кінцевому результаті зробили якогось рядового сержанта. Наш президент повинен вимагати, щоб генерала, який ніс відповідальність за цю трагедію, обов'язково притягнули до відповідальності з майбутнім позбавленням волі".

Наразі в Україні створені механізми роботи спільної групи з кримінального розслідування. Також така група є в ООН. Вона розглядає можливість посилення міжнародного тиску на Іран.

"Зараз ситуація в Ірані є дуже напруженою. Президент ніяк не контролює того ж Корпусу вартових Ісламської революції. Ніхто не може бути впевненим, що скоро вони не повторять масове вбивство невинних людей. Тому найближчі пів року Україні не варто відправляти рейси до Ірану. Бо ймовірність повторення такої ситуації є дуже великою. Це певна міра застереження. Особисто мене не влаштує чергова заява генерал у чергових помилках, де постраждають українці, - додає експерт. - Також Авіаційна служба Ірану є учасником міжнародної організації, що займається безпекою цієї авіації. Тому уряд країни повинен озвучити рішення, що таких подій, які трапились із Boeing 737 більше не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наші янголи заслуговують на особливе вітання" - завтра прощатимуться із жертвами катастрофи МАУ

Міністри п'яти країн, громадяни яких загинули в катастрофі літака МАУ, погодили п'ять основних позицій співпраці з Іраном.

"Найперше уряду нашої країни повинен внести в законодавчу базу зміни, які стосуються країн, де відбуваються певні конфліктні ситуації. Наприклад, війна або місцеві заворушення. Закон повинен забороняти виліт літаків у ці місця державним авіаційним службам України. Таким чином, ми уникнемо ситуацій, аналогічних іранській катастрофі, - говорить правозахисник. - Нашому уряду та Міністерству юстицій потрібно було визначити групу уповноважених юристів від держави. Вони мали б представляти інтереси сімей жертв і вирішувати всі їхні юридичні питання".

Поблизу міжнародного аеропорту Бориспіль у неділю, 19 січня, частково обмежать рух. Обмеження пов'язані із церемонією прощання із загиблими членами екіпажу українського літака, який зазнав катастрофи у небі над Тегераном.

Зараз ви читаєте новину «Авіакатастрофа Boeing 737: експерт пояснив, як Україні потрібно діяти з Іраном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути