четвер, 31 жовтня 2013 18:47

40 дітей Сумщини захворіли на менінгіт

40 дітей Сумщини захворіли на менінгіт
Фото: ZN.UA

"Перші хворі з менінгітом поступили ще на початку навчального року, - розповідає заступник головного лікаря з медичної частини КУ "Сумська міська дитяча лікарня Святої Зінаїди" Вікторія Бугаєнко. - Всього на менінгіт захворіло 40 дітей. П'ятеро з однієї школи, яка у нашому місті є однією з найбільших. Решта діток із різних навчальних закладів, в тому числі й з дитячих садочків"

Зараз на реабілітації в лікарні ще 8 дітей. Остання дитина поступила в лікарню 25 жовтня.

"Наймолодшій дитині, що захворіла на менінгіт — 1 рік, найстаршій- 17. На сьогодні 32 дитини вже виписані з лікарні, вони повністю одужали, ускладень не було, - пояснює Бугаєнко. - Збудником хвороби, в більшості випадків, став стафілокок. Важких хворих також не було."

Лікарі попереджають: спалахи менінгіту відбуваються кожні 4-6 років. Збудниками можуть бути стафілококи та стептококи, які живуть з нами поряд та в нас повсякденно. Переважні місця їх накопичення – це карієсні зуби, мигдалики, ніс. Теперішнє захворювання найімовірніше зумовлено різкою зміною температури повітря, до якого діти не встигли адаптуватися.

"В людей, які хворіють на менінгіт, виникає сильний головний біль, блювота, підвищення температури тіла, яке може досягати 40 градусів і погано знижується, може спостерігатися вимушене положення в ліжку. З такими симптомами обов'язково треба звернутися до лікарні, - пояснює лікар. - Найбільш вразливим до хвороби є діти віком від 1 до 6 років та підлітки. В 95% випадків хвороба проходить без ускладнень. Стійкого імунітету до менінгіту немає."

Існують неспецифічні профілактичні заходи профілактики менінгітів: вживати кип'ячену воду, ретельне миття овочів, фруктів та ягід, повноцінне, якісне, добре оброблене харчування, більше прогулянок на свіжому повітрі, адекватний одяг для дитини, санація хронічних вогнищ інфекції.

Обов'язково пам'ятаємо про щеплення, які є специфічним захистом від менінгітів. Це щеплення від грипу, корі, краснухи, паротиту, поліомієліту, хіб – інфекції, які тренують імунну систему та запобігають виникненню ускладнень, зокрема таких як менінгіт.

Зараз ви читаєте новину «40 дітей Сумщини захворіли на менінгіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути