Ексклюзиви
вівторок, 26 травня 2015 15:59

26 травня - роковини незвільнення Донецька від російських окупантів

26 травня - роковини незвільнення Донецька від російських окупантів
Фото: publicist.in.ua

26 травня 2014 в Донецьк слідом за тотальним терором і залякуванням по-справжньому прийшла війна.

Бойовики організації "ДНР", серед яких було багато громадян РФ із Чеченської республіки, спробували захопити Міжнародний аеропорт Донецька, який перебував під охороною бійців третього окремого полку спеціального призначення. Бойовики прибули до Донецька з Російської Федерації напередодні, 25 травня.

Рано-вранці - близько 3:00 - командир спецпідрозділу "Альфа" управління СБУ в Донецькій області Олександр Ходаковський, який перейшов на бік бойовиків і фактично керував захопленням аеропорту, завів терористів в адміністративну будівлю аеропорту.

Йому допоміг інший співробітник СБУ, який зрадив присязі, який за допомогою своєї магнітної карти пустив бойовиків у будівлю, серед них був і "прем'єр-міністр" організації "ДНР", громадянин Російської Федерації Олександр Бородай.

Пізніше співробітника СБУ, який пустив окупантів в аеропорт, затримали, його підозрюють у державній зраді.

До світанку бойовики контролювали будівлю нового терміналу. Адміністрація аеропорту заявила про скасування рейсів. Ходаковський надалі запевняв, що він провів переговори з командиром українського спецназу і, нібито, досяг домовленостей про те, що вогонь з обох сторін відкриватися не буде.

Під контролем українських силовиків знаходився старий термінал, вишка і злітна смуга.

Об 11:00 українська авіація почала наносити удари по новому терміналу, заподіявши бойовикам значні втрати. Термінал фактично був заблокований разом із бойовиками. Активно працювали українські снайпери.

Близько 18:00 бойовики на двох "Камазах" разом із пораненими спробували прорватися з аеропорту, але на в'їзді в місто були розстріляні з гранатометів і кулеметів.

За однією з версій, "Камази" знищили бійці українського спецназу. За іншою - самі бойовики, які помилково подумали, що на вантажівках у Донецьк заїжджає Нацгвардія.

Бій в аеропорту викликав справжню паніку в середовищі бойовиків. У Донецьку вперше вони зустріли збройну відсіч. За свідченнями очевидців, керівники організації "ДНР" поспіхом покидали захоплену будівлю Донецької обласної державної адміністрації, бо боялися, що наступною штурмуватимуть її.

Проукраїнські жителі Донецька вважають, що в той день силовики цілком могли взяти під контроль місто, скориставшись панікою в рядах окупантів. Після бою в аеропорту в морги Донецька надійшло 31 тіло бойовиків - громадян Російської Федерації.

Їх відправили додому у вантажному рефрижераторі з написом "Вантаж 200".

Це був перший штурм аеропорту Донецька, який згодом став одним із символів української армії. Оборона об'єкта тривала до січня 2015 року. Бої на території аеропорту тривають досі.

Зараз ви читаєте новину «26 травня - роковини незвільнення Донецька від російських окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути