Ексклюзиви
вівторок, 21 січня 2014 15:00

США планують розмісти в Чорному морі бойові кораблі

США планують розмісти в Чорному морі бойові кораблі
Фото: golos-ameriki

Сполучені Штати розмістять два бойових кораблі в Чорному морі, щоб мати можливість надати допомогу Росії, якщо їй буде потрібно сприяння у забезпеченні безпеки Олімпіади в Сочі.

Пентагон повідомив, що американські військові командири "здійснюють планування і підготовку" на випадок, якщо під час Олімпіади буде потрібна підтримка США.

"США запропонували повну підтримку російського уряду, який веде підготовку до забезпечення безпеки зимових Олімпійських ігор", - заявив представник Пентагону контр-адмірал Джон Кірбі.

"Ми готові задіяти кошти військово-повітряних і військово-морських сил, включаючи два кораблі ВМС у Чорному морі, якщо таке прохання надійде в ході консультацій з російським урядом при виникненні будь-якої непередбаченої ситуації", - пояснив він.

Заява Пентагону вийшла в той же день, коли в Інтернеті з'явилося відео з двома чоловіками, які, як заявили ісламські бойовики, здійснили нещодавні атаки на півдні Росії.

Чоловіки, на яких були надіті пояси з вибухівкою, попередили президента Росії Володимира Путіна, що його чекає "подарунок" від їхніх послідовників на Олімпіаді в Сочі.

Раніше ЗМІ повідомляли, що американські військові і розвідувальні служби розробляють плани евакуації американців з Сочі в разі кризової ситуації.

ФБР також направило в Росію групу експертів з питань протидії тероризму для допомоги Москві у забезпеченні безпеки.

Однак представники США прийшли до висновку, що будь-яка великомасштабна операція американських військових чи урядових служб з евакуації американців з Сочі зіткнеться з серйозними перешкодами. Про це повідомило джерело, знайоме з обговоренням цього питання в адміністрації Обами.

Найбільш серйозною перешкодою, яка обговорювалася при розробці таких планів, є історичне небажання російської влади допускати на свою територію іноземні військові підрозділи, особливо Сполучених Штатів.

Держдепартамент закликав американців, які планують приїхати на Олімпіаду, проявляти пильність у зв'язку з потенційною загрозою.

Зараз ви читаєте новину «США планують розмісти в Чорному морі бойові кораблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути