середа, 15 червня 2011 09:55

Хургаду може накрити вулканічним попелом

Хургаду може накрити вулканічним попелом

Управління цивільної авіації Єгипту ввело у вівторок надзвичайне положення. На країну рухається хмара попелу, яку викинув вулкан в сусідній Еритреї.

Аеропорт Каїра закритий для вильотів в сусідні країни - Судан і Еритрею. Скасовано рейси провідної авіакомпанії Єгипту EgyptAir з Каїра до Хартум і Асмер через погані погодні умови.

Влада боїться, що хмара може накрити аеропорт Хургади і тоді доведеться тимчасово зупинити польоти з різних країн в це курортне місто, що може стати ще одним ударом для тур індустрії Єгипту, пише Newsru.

У свою чергу, інше джерело повідомляє, що хмара попелу досягла вже південних районів Ізраїлю. Воно знаходиться на висоті від 14 до 15 кілометрів. Вулканічний попіл додає хмарам над Червоним морем сірувато-синюватий відтінок.

Згідно з повідомленням Консультативного центру з вулканічного попелу, який базується у Франції, хмара еритрейського вулкану може накрити також Саудівську Аравію, Йорданію і деякі інші країни регіону.

Зазначимо, що в перших повідомленнях на цю тему винуватцем авіаційного переполоху на черговому континенті називався вулкан Дуббі в Еритреї, останнє виверження якого було в 1861 році. Проте, за версією незалежних експертів, попіл викидає не Дуббі, а розташований північніше в цій країні вулкан Набро. При цьому наголошується, що даних про минулі виверження Набро немає і вулкан вважався вимерлим.

Сайт earthquake-report.com стверджує, що хмару попелу викинув саме Набро, і наводить свідчення очевидців.

Виверження чи то вулкану Дуббі, чи то вулкану Набро почалося в ніч на понеділок, 13 червня, коли стався викид вулканічного попелу на висоту близько 13 кілометрів. За даними Геологічної служби США, виверженню передувала серія підземних поштовхів, максимальна потужність яких склала 5,7 балів за шкалою Ріхтера.

Як повідомлялося 5 червня, в Перу прокинувся вулкан Пуйеуе, в результаті 10 червня повітряний простір Південної Америки опинився в полоні попелу через чилійський вулкан: скасовані авіарейси, густі хмари накрили міста.

Зараз ви читаєте новину «Хургаду може накрити вулканічним попелом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути