вівторок, 10 вересня 2013 11:00

"Список заборонених слів складати не варто" - юрист

Автор: Фото: Леся Межва
 
Донецький суд постановив, що слово "чмо" не є образливим і позначає лише "частини матеріального забезпечення". Таке рішення виніс після того, як журналіст донецького видання "ОстроВа" Анна Іванова позивалася проти голови Комітету виборців Донбасу Олександра Хрякова. Той навесні назвав її чмом на прес-конференції. Чи можна через слова позиватися до суду, роз'яснює адвокат юридичної компанії "Лігалейд" Тарас Бачинський, 26 років.

Чи знаєте приклади, коли за образливе слово хтось заплатив відшкодування, був оштрафований, звільнений?

У нас передбачена відповідальність за дрібне хуліганство. За нецензурну лайку у громадських місцях є штраф від трьох до семи неоподаткованих мінімумів - це максимум 54 гривні, або громадські роботи на 40-60 годин, або виправні роботи на 1-2 місяці, або адміністративний арешт на строк до 15 діб. Тобто якщо вас сильно обматюкали у громадському місці, у товаристві й вас це образило, можете захищатися. Спочатку викличте міліцію і вона забере хулігана, оштрафує його, посадить на 15 діб. А потім ви ще й можете позиватися проти тої людини у суд за відшкодування завданої моральної шкоди. Але для цього потрібні свідки. Зазвичай ці відшкодування не є великими - від 200 гривень до кількох тисяч.

За нецензурну лайку у громадських місцях - штраф до 54 гривні, виправні роботи на 1-2 місяці або решт на 15 діб

Як визначити, образливе слово чи ні?

Такого юридичного переліку немає. І вважаю, що створювати не потрібно. Адже якщо встановлювати рамки, то вони одразу спонукають суспільство порушувати їх. Щодо слова "чмо", то в нас країна непрецедентна - один суд вирішив так, а інший може вирішити, що воно справді образливе.

Дебіл, козел, потвора, рагуль, лох, чмо, бл...дь, курва, придурок, ідіот, п...дарас - які з цих слів є образливі?

Якщо вас так обізвали, то ви повинні звернутися самі, або через свого адвоката до Національної комісії з питань захисту моралі. Вона вам дасть чітку відповідь. Тоді можна подавати у суд. До мене, наприклад, звертався власник інтим-магазину, щоб я роз'яснив, що є порнографією, а що ні. Я давав запит у Комісію. Мені прийшла абсолютно детальна відповідь: які жести, рухи, зображення є порнографічними. Так само дадуть відповідь і по словах. Це безкоштовно, - Тарас шукає у єдиному реєстрі судових позовів справи, які би стосувалися конкретних образливих слів. За ключовим словом немає жодної. - У судових справах не озвучують конкретного слова. Пишуть просто "нецензурна лайка", "образливі висловлювання".

Чи можна судитися за слова "циган", "жид", "негр"?

У США "негр" є дуже образливим. Але там вже просто йде перегинання палиці. Як ми жартуємо, найбільше захищені негри і лесбіянки. Ці слова можна вживати у образливій формі й у загальному значенні. Якщо ви скажете, що "зібралися жиди", то суд може сказати, що етнічну групу ви не образили, а це слово споконвіку укорінена термінологія і навряд чи ви хотіли сказати щось погане. А от як обізвете когось "жид поганий", то це може бути образа. Отже законом це не врегульовано і будуть виходити з обставин. Але я би радив уникати таких слів.

Так само "москаль", "кацап" і "хохол". Їх можна трактувати як історичну назву, слово, що є у словниках. А можна як образу.

А яка з цього приводу практика за кордоном?

У Росії нещодавно ухвалили закон, згідно з яким передбачене покарання у вигляді штрафів за ненормативну лексику у всіх видах ЗМІ. Штрафи суттєві - кількадесят тисяч гривень на наші гроші.

У нас такого закону нема. Голова Національної комісії з питань моралі Василь Костицький каже, що вживання нецензурщини в пресі є приводом для закриття газети. Але за законом приводи для закриття такі: заклики до захоплення влади, насильницької зміни конституційного ладу або територіальної цілісності, пропаганди війни, насильства та жорстокості, розповсюдження порнографії. Але ні слова про нецензурну лайку. Отже, за нецензурщину у публікаціях важко притягнути до штрафу за хуліганство у громадських місцях, неможливо закрити випуск газети. Якщо в газеті вжите слово на букву "б" для підсилення інтонації, то юридичного порушення в тому немає. Але йде порушення моральних норм.

За нецензурщину у публікаціях гзету важко притягнути до штрафу, неможливо закрити

Якщо вас образили через газету, можна вимагати спростування та відшкодування завданої моральної шкоди. Спростувати можна недостовірну інформацію. Недостовірна інформація, це коли про мене скажуть, що я - неосвічений юрист. А якщо ви скажете, що я - нефаховий, то суд може констатувати, що це ваше оціночне судження, ви так думаєте. Оціночні судження не підлягають спростуванню.

Коли ж мене матюкнуть - це порушення моєї честі й гідності, і повинні компенсувати моральну шкоду.

Зараз ви читаєте новину «"Список заборонених слів складати не варто" - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути