Ексклюзиви
вівторок, 16 вересня 2014 13:22

Путін доруйнує "русский мир"

Путін доруйнує "русский мир"

- Кілька днів тому спілкувався з двома освіченими і культурними людьми, російськомовними біженцями з Донецька, - розповідає знайомий київський письменник. - Один із них каже: "Я теперь, когда слышу подчеркнуто вежливую русскую речь, с опаской оглядываюсь".

Російська мова стає головною жертвою путінської політики. Мовне питання не один десяток років штучно роздмухувалося кремлівською верхівкою та її прибічниками в Україні. Москва розглядала російську мову як геополітичну зброю, за допомогою якої має бути створений "русский мир". Його існування можна використовувати для агресії під надуманими приводами рятування російськомовних.

Однак дійсність виявилася зовсім іншою. Ще жоден ворог російської мови не заподіяв їй такої шкоди, як Володимир Путін. І не лише в Україні. В університетах Європи помітно зменшився інтерес до вивчення мови Пушкіна, а в видавництвах - до сучасної російської літератури. ООН планує виключити російську з числа шести робочих мов організації.

Змінюється і ставлення до росіян за кордоном. У готелях деяких популярних курортів можна побачити таблички "Русских не обслуживаем". Із самої Росії, як в останні роки з СРСР, починають масово емігрувати інтелігенти й інтелектуали. "Тема так называемого "свала", то есть отъезда за границу надолго или навсегда, очень популярна среди образованной столичной публики уже года два. Но такой - практически поголовной! - эмигрантской эпидемии я не наблюдал никогда", - каже відомий московський журналіст і музичний критик Артемій Троїцький.

Путін хотів стати "собирателем русских земель", а натомість стає руйнівником "русского мира".Це не випадково. Адже просувати культурний проект за допомогою ракетних комплексів, гумконвоїв і спецназівців - безнадійна справа. Бо засоби суперечать меті. Неможливо примусити любити Толстого, Чехова чи Ахматову обстрілами по будівлях мирних жителів, катуваннями полонених та мародерством. Це викликає лише зворотний ефект. Картинку руйнацій "русского мира" доповнює відверто цинічна і брехлива пропаганда російських ЗМІ щодо України та масова істерія тамтешніх шовіністичних угруповань.

Згідно з законами фізики, система, в якій енергія спрямована не всередину, а назовні, рано чи пізно руйнується. І чим сильніша енергія, тим швидше це стається. Тож у найближчий час маємо стати свідками повного краху проекту "русского мира". А реабілітацією Росії потім знову займатимуться Пушкін і Чехов.

 

Зараз ви читаєте новину «Путін доруйнує "русский мир"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути