Ексклюзиви
понеділок, 21 липня 2014 16:49

"Як популяризувати українську мову без ненависті до російської" - блогер

"Як популяризувати українську мову без ненависті до російської" - блогер
фото: opengamer.com.ua

"Що ще можна зробити для популяризації мови української, окрім агресії до мови російської" - поставив питання киянин Сергій Кошман у мережі Facebook. 

Він пропонує по пунктах своє бачення роботи над цим, - пише Gazeta.ua.

1. Те, що досі немає стандартів і тестів на знання української мови – це найбільша ганьба! Наприклад, що заважає зробити Test of Ukrainian as a Foreing Language (TOUFL) вже в цьому році? Путін? Чи російськомовні громадяни України? Що заважало зробити цей тест останні двадцять з гаком років незалежності?

2. Окрема тема, це, наприклад, вимога до державних службовців володіти державною мовою. Як це оцінюється зараз? Бажано окремий інструмент… Послухайте що вони кажуть і як. Мені, не великому лінгвісту, слухати це соромно. Разом з тим, треба діяти в різний спосіб, в тому числі додатково мотивуючи високий рівень володіння мови в очах громадськості. Чому не зробити премію на найкраще володіння української мови в різних категоріях: Онлайн/оффлайн, військові/міністри… Загал вирішує, окрема подія в кінці року, замість новорічного концерту Кіркорова, наприклад.

3. Ще одна цікава щорічна подія спрямована на популяризацію нових слів і виразів – топ 10 нових українських слів минулого року. Голосування, визначення хто перший використав, нагородження, окремий сайт. (Таке є в деяких країнах). Наприклад, слово "вхурделити" тощо.

4. Треба створювати додаткові фонди та премії для популяризації новітньої української нон-фікшн книги. Бажано постійно бачити, як автори конкурують за нову якість популяризації фундаментальної науки в Україні, хто створив найкращий продукт тощо.

5. Українська мова повинна бути мовою майбутнього, нових сенсів та уявлень. Тому, обов'язково потрібна підтримка української наукової фантастики, відповідних фестивалів та форумів.

6. Словники. Багато і різних. З/на українську: кхмерська, німецька, кримськотатарська, угорська, саамська, малайська, суахілі тощо. Це величезний і стратегічний напрямок.

7. Практична пропозиція. Чому не зробити відкритий безкоштовний доступ до найкращого тлумачного словника української мови на всіх основних платформах: App Store, Android тощо. Плюс, додаткові бонуси типу анг-укр-анл. Щоб кожний школяр міг завантажити якісний словник на будь-якому пристрої. Невже державі це не цікаво і це багато коштує? Наскільки я розумію, це коштує набагато дешевше ніж один постріл ПЗРК…

8. UPD: Мультики, мультики, мультики...

9. Якісні підручники "Ukrainian for Foreigners" та "Украинский язык для русскоязычных" з дисками, та онлайн ресурсами.

10. Кіно, комп'ютерні ігри, комікси, пісні... та багато іншого...

P.S. Хто готовий долучитися до 7. – пишіть! Будемо робити.

P.P.S. Державні, якісні, постійно діючі курси української мови по всій країні - це окрема велика історія

З особливо підтриманих - коментар, який лишила Olga Papazova: "Детские каналы, мультфильмы, детская литература (в т. ч. качественные переводы) - очень важно. Моя 6-летняя дочь, живя в Одессе, в русскоязычной семье, вдруг ... начала говорить по-украински. И хорошо говорить! Все это благодаря каналу "Піксель", который она смотрит всего по 20 мин в день! Через доньку вся родина поступово переходить на українську, чому я дуже рада".

Зараз ви читаєте новину «"Як популяризувати українську мову без ненависті до російської" - блогер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути