пʼятниця, 12 лютого 2016 06:25

За утеплення будинків виплачували премії

Автор: ФОТО З САЙТА www.youtube.com
  Експерт з енергозбереження Святослав Павлюк: ”Скрізь у світі лічильники встановлюють за рахунок продавця послуги”
Експерт з енергозбереження Святослав Павлюк: ”Скрізь у світі лічильники встановлюють за рахунок продавця послуги”

— За роки незалежності єдина категорія, що майже не зменшила споживання газу, — населення. Для промисловості, бюджетних та інших установ його продавали за ринковою ціною. Вони ставили більш економне обладнання, утеплювали приміщення, переходили на інші види палива. Житловий сектор зекономив 12 відсотків газу лише минулого року, коли він суттєво подорожчав, — розповідає експерт з енергозбереження Святослав Павлюк, 45 років.

Як можна економити, якщо в більшості квартир немає лічильників? Контролювати температуру в кімнатах не можна. Коли надворі тепло, люди відкривають вікна, балкони.

— Лише повний облік всього, що споживає кожне домогосподарство, дозволить заощаджувати і зменшити витрати на комунальні. Скрізь у світі лічильники встановлюють за рахунок продавця послуги. Наприклад, 1991 року прийняли закон, який зобов'язує вести облік газу. Газовики мали обладнати лічильниками всі квартири. Але досі цього не зробили. Потрібно також обраховувати тепло і воду. У Білорусі протягом шести років обладнали 95 відсотків житла лічильниками на воду. Споживання зменшилося вдвічі.

Люди масово оформляють субсидії. Дея­ким сім'ям держава майже повністю компенсує вартість комунальних. На опаленні ніхто не економить.

— Дійсно, зараз громадянин, який не отримує субсидію, споживає вдвічі менше ресурсів, ніж той, за кого доплачує держава. Субсидії — це шлях у нікуди. Потрібно розширювати державні програми з енергозбереження. Наприклад, виділяти гроші на утеплення будинків, придбання нового обладнання. Якщо мешканці допомогу розтринькають, хай тоді не скаржаться, що в хаті холодно, платити дорого.

До літа у всіх багатоповерхівках мають організувати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Тоді можна буде розраховувати на грошову допомогу від держави, щоб утеплити та відремонтувати всю будівлю.

Як проводили енергетичну реформу в Польщі?

— Спочатку переобладнали котельні. ­Потім утеплили теплотраси і наостанок — будинки. Згодом зрозуміли, що помилилися. Утепленим квартирам стільки тепла не потрібно. Частину котелень довелося закрити. Також давали кредити на утеплення. Людям, які ними скористалися і скоротили споживання ресурсів, виплачували премії.

Зараз ви читаєте новину «За утеплення будинків виплачували премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути