вівторок, 06 грудня 2016 07:55

"За рік заробляємо 300 тисяч доларів"

Автор: Валентина Мураховська
 

— Ніколи не думала, що на хімчистці одягу можна гарно заробляти. Прийшла в бізнес випадково, — розповідає російською 35-річна Єва Горська із Харкова. Має мережу хімчисток в Україні.

— За освітою я журналіст. Планувала працювати за професією. Влаштувалась у журнал. Редактор відправила на елітну вечірку брати інтерв'ю. Дорогу сукню взяла в оренду. На вечірці випадково зачепила офіціанта. Він перекинув на мене тацю із закусками. Сукня була зіпсована. Жодна хімчистка не погодилася її взяти. Бо пошита з французького мережива. Вирішила: або сама куплю засоби й спробую відчистити, або доведеться заплатити повну вартість сукні. Начиталася літератури, купила засоби й сукню врятувала. Потім сестра попросила вивести плями на її одязі. Коли все вийшло, вирішили разом відкрити хімчистку.

Почали шукати техніку, місце. Зрозуміли, що цей бізнес потребує чималого стартового капіталу. Треба велике приміщення, яке добре провітрюється. Найняти кількох ­технологів. Грошей ми не мали. Склали бізнес-план. Хотіли брати кредит у банку. Але другові батька сподобалася наша ідея. І він позичив 100 тисяч доларів. Тоді курс був 8 гривень.

Перше, що зробили після купівлі техніки, переманили технолога з відомої в місті хімчистки. Під її керівництвом експериментували. Пробували виводити плями, за які ніхто не брався. В цю категорію потрапляли шовк, мереживо, шуби з кількома видами хутра. Ціни поставили вищі, ніж у конкурентів. Наприклад, почистити пальто коштувало 200 гривень. Інші брали 150. Але ми гарантували, що не зіпсуємо одяг і виведемо пляму.

Якось зайшов один бізнесмен. Відкрив чемодан, а там пляшка вина розбита і купа дорогих костюмів. Сказав: заплачу скільки треба, тільки відчистіть. Ми дали повну свободу технологу, не обмежу­вали в сумах. Вона все відіпрала за кілька тижнів. Замовник був задоволений. Після цього пішов потік клієнтів. Приносили речі, які лежали по кілька років — білизну, пальта, куртки. Ми не встигали виконувати замовлення.

Тоді з сестрою сіли й проаналізували, що нам несуть. Зрозуміли, що на дешевих речах ­багато не заробиш. Мали 20–30 гривень на одиниці одягу. А от на дорогих виходило 500–1000 гривень. Вирішили займатися тільки такими. Чотири роки тому відкрили першу хімчистку для елітного одягу, весільних суконь, сценічних костюмів у Києві. Знайомий допоміг роздати рекламки у Верховній Раді. Замовлення з'явилися швидко. Помічник депутата приніс одразу десяток костюмів.

Почистити фірмову сумку коштує 1700 гривень, чоловічий костюм — 2500, шубу із соболя — 6000. Зараз працюємо на кшталт закритого клубу. Маємо виїзне обслуговування клієнтів. Можемо забрати речі з дому, офісу в будь-який час. За рік заробляємо до 300 тисяч доларів. Найбільше замовлень — на новорічні свята. В цей час наймаємо додатковий персонал. Наприкінці січня всі йдемо у відпустку. Зазвичай дарую працівникам путівки в Туреччину чи Єгипет за хорошу роботу. У штаті зараз 11 людей.

Основні проблеми — крадіжки речей і неякісне чищення. Якось заплатила клієнтці 60 тисяч гривень, бо хтось із працівників украв її шубу з цеху. Так і не з'ясували, хто це зробив. Після того випадку поставили відеоспостереження. Ще 15 тисяч гривень заплатила за зіпсовану білу дублянку. Використали не ту хімію, одяг пожовтів.

Вигідно відкривати в райцентрах

— Відкрити хімчистку коштує дорого. Одразу треба вкласти 10–20 тисяч доларів, — каже бізнес-консультант 41-річний Андрій Степановський.

— Там дорога апаратура, хімічні засоби. Окупитися справа може за рік-півтора. Затребувані хімчистки в райцентрах. Але одразу треба визначитися з клієнтами. В Хмільнику на Вінниччині відкрили хімчистку, в якій перуть постіль із санаторіїв. Така ж є у Трускавці.

Майбутнє — за невеликими виїзними хімчистками. Один час по селах масово чистили ковдри й подушки. За день автохімчистка заробляла до 20 тисяч гривень. Це була дуже вигідна справа, але згодом затихла. Бо люди хотіли б і пальта почистити, а брали тільки подушки.

Зараз ви читаєте новину «"За рік заробляємо 300 тисяч доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути