Ексклюзиви
пʼятниця, 17 червня 2016 00:25

Управителю будинку платять до п'яти тисяч гривень

— Управителем будинку працюю сім років. Раніше був інженером, потім підприємство закрилося. Залишився без роботи, — говорить 58-річний Михайло Кузів. Керує житлово-будівельним кооперативом "Суднобудівельник-16" у столиці.

— Найбільше — адміністративної роботи. Треба знайти двірника, сантехніка, слюсаря, бухгалтера. Організувати утримання будинку, укласти угоди, здавати звіти. У двох будинках кооперативу — 204 квартири й більш як тисяча мешканців. 2009-го люди масово перестали платити за комунальні послуги. Борг сягав 250 тисяч гривень. Хтось не платив, бо скоротили з роботи. Інші казали, що бракує часу піти в банк. Із кожним боржником доводилося працювати окремо. Багато з ким домовилися поділити борг на частини й поступово виплачувати їх. З іншими боровся через суд. Виявилося, що це неефективно. Витрачаєш багато часу, а в результаті рішення суду не виконується. Щороку знижуємо борг на 12–20 тисяч гривень. Сьогодні він становить 160 тисяч гривень. Із трьох десятків боржників залишилося 12.

У штаті кооператив має бухгалтера, слюсаря-електрика й сантехніка в одній особі, двірника та паспортиста. Останній спеціаліст приходить у певні дні. Оформляє субсидії, видає довідки, реєструє новонароджених, приймає заяви на отримання паспорта.

Наші будинки звели 1986-го. Потрібен був капітальний ремонт. Зробили його за чотири роки. Замінили зношені мережі, труби, всі крани поміняли. Двічі перекривали дах, замінили лічильники. У дворі частково поклали новий асфальт, оновили огорожу, розбили квітники, посадили дерева.

Управителям платять 3,5—5 тисяч гривень. Зарплати голові, бухгалтеру й технічним працівникам затверджують на загальних зборах. Орієнтуємося на зарплати в жеках.

В елітних будинках столиці управителю об'єднання співвласників будинку пропонують 14 тис. грн зарплати. Він має вирішувати проблеми з електрикою, сантехнікою, охороною й кондиціюванням. Також має вміти робити дрібний ремонт, оформляти юридичні документи.

Зараз ви читаєте новину «Управителю будинку платять до п'яти тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути