пʼятниця, 21 жовтня 2016 07:20

"У цьому бізнесі страшна конкуренція"

Автор: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Міхель Ашаташвілі щодня продає до 20 літрів соку з апельсинів і гранатів на ринку Урожай у Вінниці. Літр коштує 120 гривень
Міхель Ашаташвілі щодня продає до 20 літрів соку з апельсинів і гранатів на ринку Урожай у Вінниці. Літр коштує 120 гривень

— Фреш-бари популярні в Туреччині. Звідти привіз ідею для бізнесу. Раніше торгував в Одесі, але там велика конкуренція. Подібні точки на кожному кутку, — каже російською 47-річний Міхель Ашаташвілі з Вінниці. Продає свіжовичавлений сік із апельсинів, гранатів. В обласному центрі має три ятки.

— Фрукти закуповую оптом в Одесі. Одразу тонну-півтори на 5–6 тисяч гривень. Там вони удвічі дешевші, ніж у Вінниці. Сік наперед не готую. Прийшов покупець, у нього на очах чавлю. Це недовго. Літр коштує 120 гривень. На кожному маю 40 гривень заробітку. За день продаю 20–25 літрів соку. Буває й по 60. Найбільше купують із п'ятниці по неділю. В ці дні можу чавити заздалегідь. Із залишків роблю вино. На зиму планую розширювати асортимент. Буде ще сік із грейпфрута та лимона, — говорить Міхель.

На свіжовичавлених соках можна заробляти до 30 тис. грн за місяць.

— Справу починають із вкладень у 10–20 тисяч гривень. Гроші потрібні на соковижималку, фрукти. Кошти можна повернути за два місяці, — розповідає 37-річний Андрій Новак, засновник фреш-бару "Апельсинка" у Дніпрі. — Але в цьому бізнесі страшна конкуренція. Я намагався працювати в Одесі та Києві. Відкрив кілька точок. До мене одразу прийшли якісь хлопці, погрожували. Мовляв, занижую ціни. Домовилися, вартість підніму. Але й цього було мало. Докучали постійні перевірки з санстанції, пожежної, податкової. У Києві закрив все в один день. В Одесі півроку поробив. Найкращий прибуток мав під час курортного сезону. За день з одного місця отримував 3–5 тисяч гривень.

Пік відкриття фреш-барів припав на 2007-й. Останні роки цей бізнес контролюють дві великі фірми. Мають магазини в торгових центрах, постачають сік у ресторани.

Тому найкраще виходити на маленькі міста. Ми їздимо по райцентрах, торгуємо на базарах. Добре купують гранатовий сік. Бо він корисний для дітей. У великих містах часто замовляють апельсиновий і грейпфрутовий фреші. У райцентрах люблять ананасовий, морквяний, сік із селери, буряка, гарбуза.

Із шкірок апельсинів, лимонів, мандаринів готуємо фанту та цукати. Літр фанти продаю за 40 гривень. Гранатові шкурки один період приймали в аптеках. Мали хороший підробіток.

Зараз ви читаєте новину «"У цьому бізнесі страшна конкуренція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути