вівторок, 30 серпня 2016 00:50

Три місяці не контролюватимуть ціни на соціальні продукти

Із 15 серпня Кабмін відмінив державне регулювання цін на соціальні продукти. Протягом трьох місяців відстежуватимуть, як змінюватиметься вартість товарів. У середині грудня мають ухвалити рішення — поновити чи остаточно скасувати регулювання цін.

До соціальних продуктів належать борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, крупа гречана, яловичина, свинина, м'ясо птиці (тушка), ковбаса варена, крім вищого сорту, молоко пастеризоване, фасоване у плівку, сир кисломолочний із вмістом жиру до 9%, сметана до 20% жирності, масло вершкове до 72,5% жирності, яйця курячі, цукор, олія соняшникова. Раніше виробникам дозволяли встановлювати націнку на них не більше 15%.

— Чомусь обмеження на націнку мають виробники. А не ті, хто займаються роздрібною торгівлею, — каже директор асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, 43 роки. — Останнім часом соціальні продукти дорожчають швидше, ніж решта. Це пов'язано зі зниженням купівельної спроможності. Доходи населення падають. Люди купують найнеобхідніше — хліб, крупи, макарони. На ці товари магазини піднімають ціни.

Якщо не буде регулювання цін, має якісно працювати Антимонопольний комітет. Але він не показує результативної роботи. Ми це побачили на прикладі гречки. Про подорожчання крупи говорили ще в січні. У травні антимонопольники нарешті відкрили справу. З середини липня надсилаємо запити — поінформуйте про результати розслідування. Скоро зберуть новий урожай гречки, а Антимонопольний комітет мовчить.

Також не працює Держспоживслужба. Держава фактично самоусувається від регулювання ринку. І хтось на цьому добре заробить.

У вересні ціни на соціальні продукти зростуть. Ситуація з гречкою може повторитися з будь-яким товаром. Зараз підприємці скаржаться, що важко придбати партію зерна. Його скуповують великі компанії. Потім вони диктуватимуть свої ціни. Через це взимку можуть подорожчати хліб, борошно, макарони.

Зараз ви читаєте новину «Три місяці не контролюватимуть ціни на соціальні продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути