пʼятниця, 26 лютого 2016 06:05

Половину риби виловлюють браконьєри

Автор: Геннадій ГНИП
 

— Рівень браконьєрства в Україні зашкалює — половина виловленої риби. Обсяг незаконного ринку — 200 мільйонів гривень на рік, — розповідає голова Державного агентства рибного господарства Ярема Ковалів, 39 років.

Як боротися з незаконним виловом?

— Торгові мережі не мають прозорого доступу до закупівлі риби. Маємо кілька розробок, як цю проблему вирішити.

— Плануємо створити рибні біржі, — продовжує Ярема Ковалів. — Першу відкриємо влітку на Київському водосховищі. Виловлену рибу одразу продаватимуть оптовим покупцям і звичайним споживачам. Рибні біржі можуть стати точками, навколо яких розростатиметься супутня інфраструктура — кафе, ресторани, де цю рибу готуватимуть.

Також хочемо запровадити сертифікати походження риби, щоб не дати виловленій у браконьєрський спосіб продукції з'явитися на полицях магазинів. Це буде електронний документ, в якому зазначено: де виловлена риба, коли. Підприємець, який її виловив, а також — перший оптовий покупець.

Скільки зараз є державних рибних підприємств?

– 32. Вони мали б розводити рибу, ловити її. Прибуток мають лише сім. Можу навести приклади двох, у діяльності яких більш-менш розібралися. Одне з них — в Одеській області. Приміщення занепадають. Підприємство укладає договори, які не виконує. За це отримує штрафи за непоставку риби — 100 відсотків суми, вказаної в договорі. У такий спосіб установу хотіли довести до банкрутства й приватизувати. В Черкаській області навпаки — має прибутки. Але є питання до цін, за якими продавали рибу. Скоріше виробництво слугувало для наживи керівника. Загалом по Україні державні підприємства — джерела корупції. Треба їх приватизувати. У приватних руках вони працюватимуть ефективніше. Зараз у рибній галузі — близько 35 тисяч працівників. Промислових рибалок — близько восьми тисяч. Будемо спрощувати і покращувати умови для рибного господарства. Це перспективна галузь для України. У нас одна з найбільших в Європі площа водної поверхні.

Як вплинула анексія Криму на рибну галузь?

– 2013 року вилов риби в Україні був 230 тисяч тонн, після анексії Криму 2014-го впав до 92 тисяч. Втратили Севастопольський і Керченський рибні порти, риборозплідник, підприємство "Керчмолюск". У Криму лишилися вісім переробних заводів, де виробляли 70 відсотків консервів. А також 18 суден рибоохорони, 17 — портофлоту, два учбово-тренувальні. Вдалося врятувати океанічні й морські судна, що були на балансі державних підприємств у Криму. Перереєстрували 12 морських суден із Севастопольського порту на Іллічівський. Половина з них належать державі, половина — приватні. Триває перереєстрація ще одного приватного судна з Керченського до Іллічівського порту. 2014 року економічні втрати від анексії Криму оцінювали в 363 мільйони гривень.

Яку рибу Україна продає за кордон?

— Переважно це судак. Постачаємо в Німеччину, країни Балтії.

Закордонні інвестори цікавляться нашим рибним господарством?

– 30 вересня Кабмін прийняв постанову, якою ­дозволив брати в оренду частину водойми — моря або водосховища. Розводити там рибу у садкових господарствах. Найбільше для цього підходять захищені бухти. У нас є можливість вирощувати навіть такі дорогі види, як сібас і дорадо. Зацікавилися українські, китайські й турецькі компанії. У світі споживають все більше штучно вирощеної риби. У 1980‑х продавали 80 відсотків дикої риби, зараз — удвічі менше.

1,5 мільйона євро — такий стартовий капітал потрібен, щоб вирощувати форель, за розрахунками Держагентства рибного господарства. Окупиться господарство через три роки. В Україні форель розводять у Карпатах у дельтах річок Іршава, Тересва, Стужичанка, Черемош, Сирет. 2014 року виловили 507 т риби. Підприємці скаржилися, що дорого коштують корми. З 1 січня 2016 року на них відмінили митний збір.

За рік з'їдають 11 кілограмів

— Людина має з'їдати 20 кілограмів риби на рік, за рекомендацією Організації Об'єднаних Націй. В Україні цей показник за офіційною статистикою — 11 кілограмів, — каже Ярема Ковалів.

— Є проблема з обліком. Ніхто точно не знає, скільки її вирощують і виловлюють. Тому фактично українці споживають більше офіційних 11 кілограмів, але менше норми. Здебільшого це імпортна риба. Через знецінення гривні вона дорожчає і стає недоступна для більшості громадян. В Україні вирощують коропа, товстолоба, білого амура. Але не всі магазини мають басейни, щоб торгувати живою рибою.

Зараз ви читаєте новину «Половину риби виловлюють браконьєри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути