Ексклюзиви
пʼятниця, 13 січня 2017 07:10

Перепелина ферма окупиться за півроку

— Зараз саме час відкривати перепелині ферми. Раніше їх було чимало на Донбасі. Постачали продукцію в супермаркети Києва, Львова, Дніпра. Через війну закрилися понад 20 великих господарств, — розповідає киянин 37-річний Леонід Кириченко. Має ферму біля Ірпеня на Київщині.

— Міні-ферму варто починати з 500 голів птиці. Таку кількість перепелів можна розмістити у двох сараях. Вкладають у справу до 3 тисяч євро. Основні витрати — клітки, поїлки, автоматичні годівниці. Самців слід брати на третину менше, ніж самок. Менше господарство тримати невигідно.

У мене на фермі є 10 тисяч голів птиці. Працюють четверо працівників. Вони прибирають, збирають яйця, ріжуть птицю. Яйця продаємо в магазини. Щодня маємо 8 тисяч штук. Перепілки несуться весь рік. Оптова ціна 16 гривень за 20 штук. У роздріб продають по 22 гривні. Торгую також тушками. Спочатку загортав у вакуумні упаковки по кілограму. Постачав у супермаркети, ресторани. Згодом зрозумів, це — невигідно. Так багато бояться купувати. Зменшив упаковку наполовину. Кілограм коштує 95 гривень. Найкраще перепілки продаються в Києві. Для менших міст — дорого.

Торік відкрив цех, де коптимо й запікаємо птицю. Копчених перепілок оптом продаю по 110 гривень за кілограм. Запечені та фаршировані вареними яйцями — по 170. Одна тушка заважує на 30–40 гривень.

Якщо торгувати лише яйцями, ферма окупиться за рік. Більшість господарств так і працюють. А от м'яса пропонують мало. Якщо ще й тушки птиці продавати, окупиться за півроку.

Зараз ви читаєте новину «Перепелина ферма окупиться за півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути