Ексклюзиви
пʼятниця, 31 жовтня 2014 06:55

Оренда квартир не дорожчатиме до весни

— Найбільше подорожчала оренда житла в областях, що прилягають до району проведення антитерористичної операції — Дніпропетровській, Харківській та Запорізькій. На 25–30 відсотків піднялися ціни в Києві, — розповідає 44-річний Сергій Злидень, президент асоціації фахівців з нерухомості.

— У Дніпропетровську орендовані квартири подорожчали вдвічі. Однокімнатну в травні можна було зняти від 1,5 до 3 тисяч гривень, тепер — 3–5. У Харкові така ж квартира півроку тому коштувала 2,5–3,5 тисячі, у жовтні — 3–4,5. В Запоріжжі однокімнатки стали до 2–3 тисяч. У Львові на 800–900 гривень зросла орендна плата. В столиці найбільше подорожчала оренда квартир економ-класу. З 2,5–4 тисяч до 3,5–5. Елітне житло стоїть порожнє. Сприяли подорожчанню переселенці, також додався сезонний попит: студенти, заробітчани.

Скільки квартир у столиці здають?

— У квітні було 44 тисячі пропозицій, у червні — 21, серпні — 27, вересні — 28. В економ-класі попит на 30–40 відсотків перевищує пропозицію. Основний критерій орендарів — ціна. Де дешевше, там і селяться. Люди готові терпіти незручності, добиратися по кілька годин на роботу. Популярними районами лишається Харківський масив, Оболонь, Нижній Печерськ. Після того як відкрили метро на Теремках, цей район почав користуватися популярністю.

Які будуть ціни на оренду в найближчі місяці?

— Залишаться на нинішньому рівні до весни. Далі прогнозувати складно, багато залежить від політичної ситуації.

Що таке український ринок орендного житла?

— В Україні квартири здають господарі. У Європі, США передають це управляючим та рієлторським компаніям. 2006-го в Києві неподалік залізничного вокзалу будували доходний дім. Квартири мали здавати в оренду. Але досі не всі вікна вставлені. За кордоном доходні будинки — розвинутий і прибутковий бізнес. Він добре працює при стабільному ринку нерухомості, коли люди не намагаються купити помешкання, а роками орендують. В США більше орієнтуються на місце роботи, не прив'язуються до місця проживання. Люди можуть до 10 разів за життя переїжджати в різні міста.

Зараз ви читаєте новину «Оренда квартир не дорожчатиме до весни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути