Ексклюзиви
пʼятниця, 20 травня 2016 06:15

Населенню вистачає вітчизняного газу

— Кубометр газу для населення може коштувати 4,5–5 гривень. Для цього уряд має зменшити ренту державній компанії "Укргазвидобування", — каже 39-річний Дмитро Марунич, директор Інституту енергетичних досліджень.

1 травня Кабінет міністрів установив єдину ціну для побутових споживачів та промисловості — 6,88 грн/куб.

Пільгову залишили для релігійних організацій. Малозабезпеченим пропонують субсидію. Для цього з бюджету виділять понад 40 млрд грн.

— Торік Укргазвидобування поставила 12,8 мільярдів кубометрів газу, — про­довжує Дмитро Марунич. — А населення вперше за багато років використало його менше — 11,8 мільярда кубів. Тобто можна обійтися українським газом.

На вимогу Міжнародного валютного фонду ціна для населення із квітня мала зрости — до 75 відсотків вартості імпортного газу. Кубометр коштував би 5,5 гривні. Уряд Гройсмана підняв ціну до 100 відсотків вартості імпорту — 6,88 гривні. Пояснили, завдяки цьому в Україні розвиватиметься газова галузь, поменшає маніпуляцій із тарифами. На кордоні тисяча кубометрів коштують 200 доларів, плюс транспортування і податок на додану вартість. Тобто 6,88 гривні за кубометр — економічно обґрунтована ціна.

Вартість газу українського видобутку з 1 травня зросла з 1,59 до 4,85 гривні за кубометр. Половина цієї суми йде на сплату ренти, решта — 2,6 гривні з кубометра — виручка. Загалом це близько 32 мільярдів гривень. Куди ці гроші вкладатимуть? Припустимо, частина піде на нові свердловини. Але всю суму можуть і не освоїти.

Доходи населення зменшуються. З 1 травня цього року до 1 травня наступного людям і теплокомуненерго треба буде заплатити за газ 107 мільярдів гривень. Це — колосальна сума. Припускаю, що борги за комунальні послуги зростатимуть. Уряд стверджує — платитиме субсидію. Але садити на неї 60–65 відсотків сімей — нелогічно. Та й у держави немає таких коштів. Доведеться надрукувати величезні суми, які вкинуть в економіку. Це спровокує інфляцію. Розмови про 15 відсотків на рік — смішні за такого подорожчання комунальних послуг.

Підвищення ціни на газ нічого не дасть Україні. Навіть якщо станемо видобувати власного газу на 10–15 відсотків більше, все одно частину імпортуватимемо. Тарифи для населення потрібно знизити. Також варто повернутися до соціальної ціни для тих, хто споживає 2,5 тисячі кубів на рік. У цю категорію потрапляють незаможні.

Зараз ви читаєте новину «Населенню вистачає вітчизняного газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути