Ексклюзиви
пʼятниця, 24 жовтня 2014 05:35

"На кожному кілограмі маю до 80 гривень навару"

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.ridneselo.com
  Закупівельники їздять у села по квасолю, горіхи, гарбузове насіння. Потім перепродують кондитерським фабрикам, ресторанам в Україні і ­за кордоном
Закупівельники їздять у села по квасолю, горіхи, гарбузове насіння. Потім перепродують кондитерським фабрикам, ресторанам в Україні і ­за кордоном

46-річний Ігор Хома з Вінниці п'ять років скуповує в селах квасолю, чорнослив, горіхи, сушені яблука.

— Цьогоріч найкраще продаються грецькі горіхи й ліщина. Бо неврожай, ціна зросла. Підприємства в чергу за ними стають. Два роки тому було вигідно торгувати квасолею. У селян скуповував по 8 гривень за кіло, а підприємствам продавав по 15. Чорно­слив беруть ресторани й кондитерські фабрики. Його бажано збувати швидко й оптовими партіями. Бо погано зберігається. Торік на чорносливі погорів. Купував по 30 гривень, а продавав тільки на гривню дорожче, — розповідає Ігор.

Горіхи скуповує нелущені по ­15–20 грн/кг.

— Удома з дітьми й жінкою лущимо. З кілограма горіхів виходить 600 грамів ядер-половинок. Їх можна продати по 80–100 гривень за кіло. На кожному кілограмі маю до 80 гривень навару. В листопаді — пік сезону. Тоді наймаю робочих. Вони лущать горіхи. За кілограм плачу по 20 гривень. Лущені горіхи закуповують кондитерські цехи, ресторани, кафе. Цього року дефіцит, тому підприємства готові платити по 125 гривень за кілограм. Якщо відвезти в Польщу, там куплять за 170.

Також Ігор Хома наймає людей збирати ліщину.

— Кілограм коштує 70 гривень. Лущену можна продати вдвічі дорожче. У Вінниці ліщину здаю на кондитерську фабрику. Дрібні цехи її не купують, бо дорога, — каже Хома.

Підприємець із Херсона 39-річний Віктор Никоненко скуповує гарбузове насіння, возить його в Австрію.

— Там із гарбузового насіння роблять олію, — розповідає. — Лущені зернята продаю по 65 гривень за кілограм. Можна продавати і з лушпинням, але тоді вдвічі менше заплатять. Скуповую насіння по всій Україні у фермерів і селян. Три роки тому в Україні почали промислово вирощувати гарбузи. Є поля в Київській, Одеській, Вінницькій і Черкаській областях.

Асорті продають через інтернет

Киянка 43-річна Віра Ковальська продає фасоване горіхове асорті. За місяць заробляє близько 30 тис. грн.

— Раніше теж скуповувала горіхи в селян, перепродувала кондитерським цехам. Але це тимчасові заробітки. Пік сезону — з жовтня по січень. Два роки тому розпочала новий бізнес: скуповую лущені горіхи, обсмажую і фасую як асорті.

Віра Дмитрівна з чоловіком орендують колишню їдальню. Встановили сушку та фасувальну машину. У справу вклали 100 тис. грн.

— Ідеальне асорті — з трьох-чотирьох видів горіхів. Переважно це грецький, лісовий горіх, кеш'ю та арахіс, — каже Ковальська. — Ми фасуємо горіхи у прозорі пакети по 150 грам. Продаємо по 35–40 гривень за один. Постачаємо в супермаркети, продаємо через інтернет та точково по офісах. Ковальські за день підсушують і фасують 15 кг горіхів. Заробіток мають протягом року.

Зараз ви читаєте новину «"На кожному кілограмі маю до 80 гривень навару"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути