Ексклюзиви
пʼятниця, 20 травня 2016 06:45

"Молоко вигідно возити в Київ. За літр можна вторгувати від 30 гривень"

Автор: фото надане Олександром Бабіним
  Олександр Бабін із дружиною Анною та сином. 10 років тримає козячу ферму в селі Галайки Тетіївського району на Київщині. Продає молоко й сири
Олександр Бабін із дружиною Анною та сином. 10 років тримає козячу ферму в селі Галайки Тетіївського району на Київщині. Продає молоко й сири

— Викупив старі корівники на околиці села. Переобладнав їх під кіз. Зібрав доїльну установку зі старих деталей. Є два трактори для обробітку полів, щоб мати власні корми. Загалом вклав у ферму майже 400 тисяч доларів, — розповідає 39-річний Олександр Бабін із села Галайки на Київщині. 10 років тому створив козячу ферму.

— Спочатку тримав безпородних кіз. Але такі дають мало молока, воно нежирне. Шість років тому вирішив міняти тварин. Вибрав зааненських кіз, замовив їх у Латвії. Купив 65 дорослих і 85 козенят. Породисте коштує 1000–3000 гривень. Кози дояться 10 місяців на рік. Молоко вигідно возити продавати в Київ. За літр можна вторгувати від 30 гривень. Зараз популярно доставляти замовнику під двері. Навколо столиці є чимало козячих ферм. Це тому, що тут є попит, молоко в цьому регіоні найдорожче. В інших областях коштує на 8–10 гривень дешевше.

Коли починав робити сири, спершу рецепти брав з інтернету. Готував м'які — бринзу й любительський. Не все одразу вдалося. Так, щоб повністю виливав молоко, не було, але перші партії сиру вийшли невдалі. Продавав їх дешевше. Через півроку звернувся до швейцарського уряду. У них діє програма, за якою навчають готувати сири. Запросив швейцарця на нашу ферму. Він пробув кілька днів. Указав на основні помилки. Зараз готую сир за іншою технологією. Це займає два дні. Потім сир вистоюється від двох місяців. Зберігаємо його у спеціальній коморі. Там дуже різкий запах. Хто туди вперше заходить, починає плакати. Кілограм сиру коштує 350 гривень. Створили сайт, через який люди його замовляють. Надсилаємо сири поштою. Найбільше замовників із Києва. Нещодавно на нас вийшли представники мереж "Сільпо" і "Таврія". Вже відправили в супермаркети першу партію сиру.

Із залишків молока на фермі готують мило. Шматок коштує 35 грн. Ще возить екскурсії. Влаштовує сирні дегустації.

— Усі кози в нас білі. Козенята доглянуті й чистенькі. Діти люблять із ними фотографуватися. Екскурсія для дорослих коштує 50 гривень, для дітей — 30. Сюди входить відвідування сироварні й дегустація. Тривалість перебування на фермі не обмежена.

Найбільші прибутки маємо восени. Бо зростає попит на сир, молоко. Поки що не знаю, коли вдасться повністю окупити вкладені гроші. Хіба як перепродати ферму. Зароблене вкладаю у розвиток. Два місяці на рік сидимо без молока. На цей час також треба забезпечити козам корм і мати запас на власні потреби.

На такий бізнес легко взяти кредит

— Найефективніша козяча ферма — це 20 тварин зааненської чи альпійської породи, — розповідає бізнес-консультант 39-річний Андрій Степановський. — Їх можна купувати поступово. Починати з трьох-п'яти. На такий бізнес легко взяти кредит. Є чимало міжнародних програм, що фінансують створення ферм.

Вигідно працювати поблизу великих міст. Починати слід з продажу молока. Шукати клієнтів у своєму районі, щоб економити на доставці. Найбільше козячих ферм зараз на Київщині. Тут великий ринок збуту. Молоко й сири виробники постачають у ресторани, невеличкі магазини, торговельні центри. Бізнес окупиться за рік.

Ще популярне козівництво на Одещині. Там козяче молоко й масло купують салони краси. Торік із дружиною поїхали на море. Майже в кожному салоні пропонували маски з козячого молока. Вони добре допомагають при сонячних опіках.

Зараз ви читаєте новину «"Молоко вигідно возити в Київ. За літр можна вторгувати від 30 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути