Ексклюзиви
пʼятниця, 29 квітня 2016 05:05

Люди й підприємства платитимуть за газ однаково

Уряд встановив єдину ціну на газ для населення та промисловості. Із 1 травня кубометр коштуватиме 6,88 грн.

Раніше люди за газ платили 7,19 грн/куб. м. Під час опалювального сезону діяла соціальна ціна — 3,60 грн. Для промисловості блакитне паливо коштувало від 6,47 до 7,52 грн/куб. м, залежно від обсягів закупівлі.

— Уряд припиняє виділяти дотації, щоб газ для населення був дешевший. У попередні роки на це йшли мільярди доларів. Їх могли витратити на утеплення будинків, — говорить експерт з енергозбереження Святослав Павлюк, 45 років. — Тим, хто не зможе оплатити рахунки, призначатимуть субсидію.

Вартість опалення зросте майже вдвічі — з 652 до 1041 грн за 1 Гкал, підраху­вало Мінекономрозвитку. "Соціальна" ціна залишиться тільки для релігійних організацій — 3,91 грн за куб.

— Щоб економити, у квартирах варто встановити лічильники. Газовий обійдеться від 2 до 4,5 тисячі гривень, — каже експерт ­Державного ­агентства з ­енергозбереження та енергоефективності ­Марія Яковлєва, 45 років. — ­Індивідуальний лічильник на ­центральне опалення коштує 4–5 ­тисяч. У квартирі таких ­потрібно три-чотири — по ­одному на кожен стояк. Можна за 1,5 тисячі встановити двозонний лічильник електроенергії. Найефективніше — скластися з сусідами й купити лічильник тепла на багатоповерхівку. Він коштує від 65 тисяч гривень. Якщо об'єднання співвласників багатоквартирного будинку — можна звернутися до агентства з енергоефективності та енергозбереження. Тоді до 40 відсотків вартості приладу компенсує держава. Місцева влада може відшколувати 15–20 відсотків кредиту на утеплення.

Зараз ви читаєте новину «Люди й підприємства платитимуть за газ однаково». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути