Ексклюзиви
пʼятниця, 17 травня 2013 07:30

Легковик із Польщі обійшовся уп'ятеро дешевше

Легковик "Рено Лаґуна" Михайло Козубаль купив у Польщі минулої зими.

— Вчуся в інституті, — розповідає 21-річний Михайло із міста Рава-Руська Львівської області. — Підробляю продавцем, з батьком муруємо каміни. За три роки зібрав 3,5 тисячі доларів. Друзі порадили брати авто в Польщі. У Львові багато їздять на машинах з польськими номерами. Так дешевше.

Поляки виставляють уживані машини на сайті otomoto.pl. "Лаґуну" за $3,5 тис. продавали у місті Ярослав, неподалік кордону. У нас така коштує $7-9 тис. Михайло поїхав автобусом. Продавець Кароль повів на авторинок. Там працюють нотаріуси. Оформили співвласність на машину. На реєстрацію, страховку, техогляд Михайло витратив 1750 злотих, $545. Раз на рік проходить у Польщі техогляд і оформляє новий поліс автоцивілки. Витрачає близько $300.

— Одразу після реєстрації Кароль написав у нотаріуса відмову від своєї частки авто. У техпаспорті він не записаний. Так що я можу сам продати машину.

Частіше оформляють на фіктивні фірми у Польщі. Їх також знаходять через інтернет. Львів'янин Антон оформив свій БМВ X5 у фірмі дядька.

— Він має бізнес в Україні та Польщі. Влаштував мене на безплатне стажування, — говорить Антон, 33 роки. — По документах я нібито працюю в Польщі. В офісі фірми поставив печатку в талоні, що я тут по роботі. Кілька разів зупиняли даїшники. Вимагали шляхові листи від фірми. Я сказав, що вони повинні перевіряти тільки мої права і техпаспорт. Поморочать хвилин 10 і відпускають.

Легковики, зареєстровані на підприємство за кордоном, можуть перебувати в країні один рік. Якщо машина оформлена на водія-українця — 5-10 днів. Михайло Козубаль по вихідних виїздить у Польщу. На кордоні авто знімають з обліку. За годину-дві повертається до України.

Водіям із Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської областей до кордону далеко, понад 150 км. Їздять туди один-два рази на місяць. Платять 100 грн штрафу за порушення митного режиму.

— Даю митнику 50 доларів. Він мені оформляє декларацію на три місяці наперед, і не треба мотатися на кордон, — розповідає Віталій Іванович з міста Острог Рівненської області. Позаторік купив у Польщі "Опель Вектра". — Гаїшники часом зупиняють, як бачать польські номери, кудись дзвонять по мобільному. Не знаю, що їм там розказують. Мені завжди віддають документи і відпускають. Ще нічого не платив.

Уживану "вектру" придбав за $1,5 тис. В Україні така коштує — від $7,7 тис.

— Збирався оформляти машину в Україні. На митниці сказали, що я маю заплатити 2200 доларів податку. З польськими номерами поїжджу зо три роки. А там поміняю "вектру" на новішу машину.

Зараз ви читаєте новину «Легковик із Польщі обійшовся уп'ятеро дешевше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути