пʼятниця, 01 січня 2016 05:10

Кримське шампанське розливають у Києві

Автор: підготував Геннадій Гнип
 

— П'ять кримських заводів перенесли виробництво на материкову Україну. "Інкерман" розливає напої в Новій Каховці. "Золоту балку" виготовляють на Київському заводі шампанських вин, коньяки "Коктебель" — в Одесі, "Магарач" — у Цюрупинську на Херсонщині, — розповідає генеральний директор корпорації "Укрвинпром" 43-річний Володимир ­Кучеренко.

— Кримський завод "Масандра" вважає себе російським підприємством. Але торгова марка належить Україні. Зараз її передали одному з підприємств разом із технологічною документацією. Вино — це продукт місцевості. Хотілося, щоб воно не тільки відповідало назві, а й було зроблене з тамтешнього винограду.

Виноградарство традиційне для Одещини, Закарпаття, ­Миколаївщини та ­Херсонщини. Після окупації ­Криму випуск вин майже не зменшився: ­2015-го виробили 15,746 мільйона літрів, ­2014-го — 15,749 мільйона. Угода про асоціацію з Євросоюзом передбачає захист європейських товарів, виготовлених у певних місцевостях. Наприклад, не можна називати "коньяком" напій, зроблений поза провінцією Коньяк у Франції. Але наші виробники мають право не змінювати назви напоїв. Просто писатимуть їх на етикетках кирилицею.

У світі зараз перевиробництво вина. За площею виноградників Китай випередив Францію. У найменшої з п'ятірки виноробних лідерів — Туреччини — виноградників у 10 разів більше, ніж в Україні. З 1 січня для нас закривається російський ринок — туди постачали найбільше вина.

2015-го продали напоїв на 20 мільйонів доларів.

Зараз ви читаєте новину «Кримське шампанське розливають у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути