Ексклюзиви
вівторок, 06 грудня 2016 05:30

"Інновації мають стати нашою національною ідеєю"

Автор: Володимир Шуваєв
  Зліва направо: академік-нейрофізіолог Олег Кришталь, бізнесмен Ігор Янковський, посол Singularity University в Україні, керівник Singularity Kyiv Chapter Ігор Новіков і засновник першого некомерційного інкубатора ”1991 Open Data Incubator” Денис Гурський під час відкриття науково-практичної конференції ”Дім інновацій”. Вона відбулася в Києві 26 листопада
Зліва направо: академік-нейрофізіолог Олег Кришталь, бізнесмен Ігор Янковський, посол Singularity University в Україні, керівник Singularity Kyiv Chapter Ігор Новіков і засновник першого некомерційного інкубатора ”1991 Open Data Incubator” Денис Гурський під час відкриття науково-практичної конференції ”Дім інновацій”. Вона відбулася в Києві 26 листопада

— Інновації мають стати нашою національною ідеєю. У нас є талановиті, освічені люди. Завдяки цьому країна може економічно зрости в рази. У зв'язку з обмеженими фінансовими ресурсами, нам потрібно мобілізуватися. І організувати горизонтальну комунікаційну платформу за участю бізнесу, наукового співтовариства, інноваційної спільноти та держави, — говорить підприємець Ігор Янковський на відкритті науково-практичної конференції "Дім інновацій". Вона відбулася в Києві 26 листопада.

Навпроти стадіону "Олімпійський" на Троїцькій площі розгорнули два куполи. Там були дискусії про винаходи та їхнє фінансування. Захід організувала громадська спілка "Форум українського партнерства".

Доки говорять про те, як бізнес може стимулювати розвиток науки, представляти власний проект готується генетик Дар'я Лосєва.

— Пропонуємо створити дієту на основі даних про ДНК. Аналізуємо шість генів і розраховуємо зручний раціон, — каже Лосєва. Заснувала проект "Май хелікс".

— Через наш інкубатор щороку проходять чотири тисячі проектів. Українські виші, лабораторії й інститути залишилися в 1970–1980 роках. Усі спроби реанімувати науку зводяться до прохань збільшити фінансування з державного бюджету, — розповідає Денис Гурський, засновник першого в Україні некомерційного інкубатора "1991 Open Data Incubator".

Тисне руку винахіднику 21-річному Андрієві Музиченку. У вересні він консультувався щодо своєї розробки з інженерами NASA.

— Апарат "Марс Хупер" може пересуватися поверхнею Марса, використовуючи замість палива вуглекислий газ, — каже Андрій Музиченко. — У вересні обговорили розробку з інженерами NASA. Вони схвалили її. В Україні цей проект запустити важко.

Під куполом з'являється фото дрона, який працює на полях. Так починається презентація проекту Валерія Яковенка, 32 роки. Створив власну компанію 2013‑го. Його апарати допомагають аналізувати стан посівів.

— Перший дрон зібрав у квартирі. Дружина була не в захваті. Зараз наші технології використовують на 2 мільйонах гектарів посівних площ, — говорить засновник компанії "Дрон.юа" Валерій Яковенко.

Протягом першого дня ділилися досвідом 16 винахідників. Розповіли, як в умовах обмежених ресурсів створити проект і запустити в роботу. 27 листопада відбулося наукове свято для всієї родини. Батьки з дітьми брали участь у майстер-класах, дивилися наукове шоу. Організатори також запросили дітей переселенців із Донбасу, долучили їх до свята науки.

Зараз ви читаєте новину «"Інновації мають стати нашою національною ідеєю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути