четвер, 30 червня 2016 06:55

"Хотіла зняти гроші в банкоматі, але жодного не знайшла"

— У закордонну подорож беру половину грошей готівкою. Решту зберігаю на банківській картці, — говорить киянка Тамара Чітая, 35 років. Побувала в 39 країнах.

— По всьому світу банки беруть близько трьох відсотків за зняття готівки. В Аргентині довго діяла валютна заборона. Обміняти долари на чорному ринку можна було в півтора разу вигідніше, ніж за офіційним курсом у банку. Така ж ситуація в Узбекистані. Де є два курси, не варто користуватися картками.

У подорож беру дві картки одного банку. Одна з них — валютна. Це дуже рятує, бо наші фінустанови часто змінюють курс. Тому втрачаєш гроші, коли переводиш гривні в долари. Найважче скористатися карткою в Бутані (країна в Азії між Індією та Китаєм. — ГПУ). Там мало банків. Інтернет дуже повільний. Тому майже ніхто не розраховується картками в магазинах. Хотіла зняти гроші в банкоматі, але жодного не знайшла.

Іноді знайомі розповідають, що після оплати карткою за кордоном із рахунку щезає певна сума. Зі мною такого не траплялося. А в Україні було. Купувала квитки на літак. Розплатилася карткою. Наприкінці місяця помітила, що зникло п'ять тисяч гривень. У банку сказали — це доплата на вимогу авіакомпанії. Змінився курс долара, і вони поміняли вартість квитків.

— В Україні є дві найбільші платіжні системи — "Віза" та "Мастеркард". Для першої базовою валютою розрахунку є долар, для другої — євро, — пояснює незалежний фінансовий радник Остап Павлюк, 23 роки. — Їхати до Європи з зарплатною карткою "Віза" невигідно. Банк списуватиме гроші так — спочатку гривні переведуть в долари, потім — у євро. Переплата становитиме майже 1,5 відсотка. Краще перед поїздкою оформити ще одну картку в потрібній валюті. Більшість банків видають їх безкоштовно.

За кордоном розраховуйтеся карткою, не знімайте з неї гроші. Бо доведеться сплатити комісію від 1 до 3 відсотків. Якщо ситуація критична і без банкомата не обійтися, зніміть одразу всю потрібну суму. А не частинами.

Обов'язково треба попереджати банк, що їдете за кордон. В усіх фінустановах застосовують спеціальні системи, які розпізнають шахрайські дії з картками. Якщо ви раніше не користувалися нею за межами України, банк може заблокувати.

Для далеких подорожей краще оформлювати картки середнього класу і вище. За допомогою простої не можна забронювати готель, взяти напрокат автомобіль. А власникам золотої чи платинової готелі часто пропонують знижки. Деякі банки дозволяють перевипустити цю картку за кордоном. Якщо загубиться, можна звернутися у закордонне відділення банку і зняти гроші.

Зараз ви читаєте новину «"Хотіла зняти гроші в банкоматі, але жодного не знайшла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути