пʼятниця, 27 травня 2016 06:35

Гречка не має коштувати дорожче за рис

Антимонопольний комітет розслідує, чому подорожчала гречка. У магазинах її продають по 39–44 грн. На гуртових базарах Києва кілограм коштує від 30,2 грн.

— Це розслідування нічого не дасть. Антимонопольники ще жодного разу не змогли вплинути на ціни. Компанії штрафують за недобросовісну конкуренцію — але на ринку нічого не міняється, — каже 51-річний Олександр Охріменко, директор Українського аналітичного центру. — Гречка за рік подорожчала на 20 відсотків. Її сіють небагато. Фермерам вигідніше займатися соєю, кукурудзою. Бо їх можна продати за кордон і отримати валюту. А гречку там не їдять. Вона подешевшає, якщо її вирощуватимуть більше. Держава має зацікавити аграріїв. Дати податкові пільги. Імпортний рис дешевший удвічі, бо це — біржовий товар. Пропозиція дуже велика.

— Торік засіяли гречкою 900 гектарів. Восени її скуповували по 8–9 гри­вень за кілограм. Це нормальна ціна. Кілька років тому брали по 1,6–2 гривні, — розповідає Володимир Герасенко, 50 років, фермер із Чернігівщини. Вирощує гречку з 1992-го. — Сіяти цю культуру вигідно. Торік, незважаючи на погоду, мали 10 центнерів з гектара. Хороший урожай для нашого регіону — більше 2 тонн. Отримати такий складно. Зберігати гречку важко. Тому одразу чистимо, підсушуємо — і збуваємо. Купують її в основному виробники дитячого харчування.

— Гречка подорожчала, бо торік мали найбільшу за 50 років посуху. З гектара збирали до 5 центнерів. Цього року погода сприятлива. Фермери збільшили посіви. Ціни впадуть, коли з'явиться крупа з нового врожаю. Але однозначно гречка не має коштувати дорожче за рис (його ціна — 18–20 грн/кг. — ГПУ), — говорить 53-річний Віктор Галич, голова асоціації фермерів Полтавщини.

Зараз ви читаєте новину «Гречка не має коштувати дорожче за рис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути