вівторок, 27 вересня 2016 07:40

Долар не буде дешевшати

— Якщо країна почне повільно ­виходити з кризи, курс долара буде на рівні 27–28 гривень. Якщо тупцюватимемо і далі на ­місці, ­валюта подорожчає до 30 гривень. Це прогноз на зиму, — каже радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ, 40 ­років.

— Багато хто сподівався, що на курс вплине транш від Міжнародного валютного фонду. Коли гроші виділили, долар подешевшав до 25 гривень. За кілька днів курс перевищив 26 гривень. Гривня перебуває на стадії девальвації. Її спричиняє невдала політика Нацбанку, провал економічних реформ. Обсяг валютного ринку України cтановить декілька мільярдів доларів на місяць. Мільярд кредиту від МВФ кардинально змінити ситуацію не може. Економіка, побудована на кредитах, не здатна бути стабільною. Інвестиції могли б стабілізувати курс. Зараз долари скуповують державні компанії, зокрема Нафтогаз. Також імпортери. Населення сприймає долар як засіб збереження заощаджень.

— Українці не довіряють державі, банкам і національній валюті, — говорить фінансист Олексій Лупоносов, 35 років. — Люди почали знімати депозити в гривні й купувати долари. На жаль, іншої альтернативи збереження грошей в країні немає. Зараз навіть "гробові" в селах обмінюють на долари. Бо як інакше зберегти відкладену суму?

Якщо держава хоче, щоб українці не купували валюту, треба запропонувати альтернативу. Наприклад, Нацбанк випускає інвестиційні золоті монети, які може купити будь-хто. Коли потрібні гроші, їх можна у будь-який момент обміняти на готівку.

Щоб гривня зміцніла, треба запускати економіку, створити умови для інвесторів. Багато іноземних бізнесменів хочуть працювати в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Долар не буде дешевшати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути