Ексклюзиви
пʼятниця, 21 жовтня 2016 05:30

Далекобійникам платять до двох тисяч євро

Автор: ФОТО надане Віталієм Махиньком
  Голова ­профспілки ­”Трудова ­солідарність” Віталій Махинько: ”Заробітчани часто стикаються з невиплатами зарплат. Але рідко відстоюють свої права”
Голова ­профспілки ­”Трудова ­солідарність” Віталій Махинько: ”Заробітчани часто стикаються з невиплатами зарплат. Але рідко відстоюють свої права”

— У Польщі працює близько мільйона українців, за нашими підрахунками. Точної цифри немає, бо багато хто їде на роботу нелегально, — говорить 39-річний Віталій Махинько, голова профспілки "Трудова солідарність". Із квітня організація захищає права українських заробітчан у Польщі.

— Не всі залишаються у цій країні. Люди оформляють вид на проживання та їдуть у Німеччину, Францію. Багато працюють напівлегально. Оформляють робочу візу на одну фірму, а працюють в іншій.

Чому виникла необхідність у профспілці?

— Найбільше українським заробітчанам не вистачає інформації — куди йти, що робити. Для цього у Варшаві днями відкрили спеціальний центр. Часто земляків обманюють свої ж — ще вдома. В Україні ­продають запрошення на роботу по 800–1500 гривень. У Польщі його оформляють безкоштовно. Заробітчани часто стикаються з невиплатами зарплат. Але рідко відстоюють свої права. Роботодавці цим користуються. Це пов'язано з менталітетом трудового мігранта. Легше знайти нову роботу, ніж відстоювати свої права.

Зверталися будівельники, яким не виплатили зарплату. Виявилося, їх офіційно не влаштували на роботу. Польська поліція приїхала на виклик, але ніяк не відреагувала. У комісаріатах Варшави відмовлялися приймати наші заяви. Поляки кажуть: "Так само поводяться з польськими робітниками у Великій Британії, Франції, Німеччині". Але багато українців знаходять у Польщі хороших роботодавців. Задоволені зарплатою, умовами праці.

Де найбільше вакансій для українців?

— На будівництві, виробництві, у сільському господарстві. Багато пропозицій від супермаркетів. За годину отримують 8–12 злотих — це 52–78 гривень. Попитом користуються далекобійники. Їм готові платити 1,5–2 тисячі євро.

Як знаходять роботу в Польщі?

— Жителі Західної України частіше через знайомих, які там працювали. З інших регіонів — користуються послугами агентств. Платять за це від 100 до 300 доларів. Іноді купують запрошення від роботодавця. В агентствах нерідко обманюють, коли описують умови роботи. Обіцяють проживання в окремій кімнаті з душовою кабіною, пральною машинкою. А люди потім скаржаться, що доводиться жити в сараях.

Зараз ви читаєте новину «Далекобійникам платять до двох тисяч євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути