пʼятниця, 27 листопада 2015 07:00

Більше товарів продаємо в Євросоюз і Китай

Торгівля між Україною та Росією скоротилася ­удвічі за дев'ять місяців цього року. З 1 січня російський уряд планує повністю заборонити ввезення українських товарів. Зараз наша країна встановлює нові торговельні зв'язки, щоб замістити втрату ринку сусідньої держави, пише британська газета "Файненшл Таймс".

Здатність Росії нанести Україні економічний удар сходить нанівець. Ми витримали найстрашніші економічні атаки. Вижили й шукаємо нових можливостей на нових ринках, — розповідає виданню міністр економічного розвитку і торгівлі 39-річний Айварас Абромавичус. — Ще три роки тому на Росію припадала чверть експорту українських товарів і третина — імпорту. Тепер експорт у країни Євросоюзу зріс із 25 до 35 відсотків. Також помітно збільшилася торгівля з Китаєм.

— Ще кілька років тому вітчизняні підприємці зрозуміли, що треба переорієнтовуватися на інші ринки — через торгові обмеження з боку Росії. З 2013‑го частка російського ринку в усіх галузях падала, а частка азійського — росла, — говорить експерт із міжнародної економіки Світлана Таран.

– 2011-го в Росію експортували товарів на 19 мільярдів доларів. Цього року — майже на 4,5 мільярда. Веземо туди продукти харчування, продукцію металургійних підприємств, машинобудування, уранову руду. У першу чергу російський ринок закриється для продуктів харчування, — каже економіст Борис Кушнірук, 49 років. — Виробники виходять на інші ринки, пристосовуються до вимог Євросоюзу. Перспективними для нас є країни Близького Сходу. Росіяни й далі закуповуватимуть в України мотори, турбіни, деякі види станків. Бо їх нічим замінити. Вводити обмеження на постачання уранової руди також не наважаться. Тому що це означатиме зупинку постачання палива для українських атомних станцій. Росатом утратить суттєвий ринок збуту. Для інших країн це буде знак, що росіяни — ненадійні партнери.

Зараз ви читаєте новину «Більше товарів продаємо в Євросоюз і Китай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути