Ексклюзиви
вівторок, 29 липня 2014 00:25

"Якщо будемо жити без економії, восени заплатимо 600-800 гривень комуналки"

Автор: підготувала Ольга Швед
 

Львів'яни Оксана і Дмитро Олійники розробили для себе схему економії газу, електроенергії та води. В кухні та ванній порозвішували таблиці, стікери із закликами заощаджувати ресурси.

– В нас однокімнатка – 36 "квадратів", – каже 29-річна Оксана. – Купили торік, зробили ремонт. Установили всі лічильники – вода, газ, світло. Платили влітку за комунальні 180-200 гривень, під час опалюваного сезону – 450. Зараз ціни на комуналку зросли майже вдвічі. Якщо будемо жити без економії, восени буде 600-800 гривень комуналки.

В Олійників – індивідуальне опалення. Замінили старий газовий котел на сучасний із терморегулятором. Заплатили за нього 6 тис. грн. Котел також нагріває воду.

– Батареї не міняли, бо вони чавунні: довго нагріваються, але й довго тримають тепло. Позаду батарей приклеїли спеціальну стрічку з фольги. Щоб тепло йшло в квартиру, а не гріло стіни. Хотіли встановити декоративні панелі на батареї, але нас відмовили – вони затримують від 10 до 15 відсотків тепла.

Зовнішню стіну будинку утеплили пінопластовими блоками, шаром спеціальної плівки. Це зберігає до 20% тепла в квартирі. Замінили вікна на пластикові.

– Найбільше економимо на воді, – говорить Оксана. – З 1 липня вартість водопостачання та водовідведення у Львові зросла на 40 відсотків – тепер 8 гривень за кубометр. Економимо не лише через гроші. Я взагалі проти нераціонального використання ресурсів. Дивитися не можу, як без потреби витікає вода з крана. Під час ремонту ванну замінили на душову кабіну. Об'єм ванни – від 160 літрів, плюс вода на ополіскування. В душі витрачається втричі менше. Зараз використовуємо за місяць не більше 3 "кубів", раніше – 5-6.

Оксана привчила чоловіка закручувати крани, коли голиться або чистить зуби.

– За пару хвилин витікає кілька десятків літрів води. Посуд зараз мию у раковині, отвір заглушую пробкою. Ополіскую під малим напором. Плануємо купити посудомийну машину й економну пральку. Посудомийка використовує 10-15 літрів води на велику кількість посуду. А я зараз витрачаю 25-40 літрів за раз.

Купили енергоощадні лампочки.

– Їхній ресурс – три роки, – пояснює Дмитро Олійник. – Звичайна лампочка за рік споживає 144 кіловати, енергозберігаюча – 28,8. На день народження подарував дружині мультиварку. У ній можна розігрівати їжу, як у мікрохвильовці, тушкувати і запікати. Але вона споживає мало енергії. Вигідніше, ніж газова духовка.

На новий газовий котел, лічильники, зовнішнє утеплення будинку подружжя витратило майже 14 тис. грн.

– Друзі пішли ще далі, – додає Оксана. – Вони жили в Європі, там усі помішані на економії ресурсів. Вдома встановили туалетний бачок із двома функціями зливу. На крани – спеціальні насадки, які зменшують напор. Купили електробойлер-термос, що зберігає воду гарячою кілька днів. Якщо беруть техніку, то лише класу "А". Вона споживає набагато менше електроенергії. Коли йдуть на роботу – вимикають усі прилади з розеток, окрім холодильника.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо будемо жити без економії, восени заплатимо 600-800 гривень комуналки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути