Ексклюзиви
четвер, 01 квітня 2010 17:28

140 кредитних спілок закриють до кінця року

Автор: дані: сайти банків і кредитних спілок
 

Донеччанка 27-річна Ірина Рижак має вклад у "Першому кредитному товаристві". Його термін закінчився у серпні 2009-го. Грошей досі не віддали.

— Кредитна спілка виплатила лише відсотки, 24 проценти річних. Тоді я переоформила вклад ще на півроку. Надіялася на краще. Тепер не можу отримати ні вкладу, ні самих відсотків, — розповідає Ірина.

Вона має на депозиті 35 тис. грн. Їй пропонували розрахуватися побутовою технікою, через інтернет-магазин.

— Але там то одного не було, то "пізніше передзвоніть". Я переоформила вклад на півроку. Тоді мені й сказали: зняти гроші достроково не можна. А потім магазин і кредитна спілка припинили цей бартер. Також пропонували квартири, машини та земельні ділянки. Я залишилася без нічого.

Перед Новим роком Ірина отримала листа: кредитна спілка намагається налагодити роботу, просить грошей у держави.

— Хотіла подавати до суду. Спершу написала листа з вимогою повернути депозит. Занесла його в приймальню. Треба зареєструвати, щоб потім пред"явити в суді. Не вдалося. У донецькому відділенні сказали, що  не ведуть журнал кореспонденції. Усі листи треба слати в Одесу. Вклад не повертають, бо інші члени кредитівки не платять по кредитах. Майно "Першого кредитного" скоро конфіскують і продадуть. Тоді гроші з"являться.

У березні 2010-го Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг призупинила ліцензію на залучення депозитів "Першим кредитним товариством". Бо на нього було чотири сотні скарг. Загалом у спілці 431 тис. членів. Із них вкладників близько 10 тис.

Позбавляти ліцензій масово почали з минулого року. Більшість кредитівок неспроможні розрахуватися за депозитами. Національний банк та Держфінпослуга відмовили в державній допомозі. За інформацією порталу "Укррудпром", 120–140 кредитних спілок закриють до кінця цього року.

Пропонували викупити квартири, машини і земельні ділянки

Під час кризи кредитівки фінансують зі стабілізаційного фонду Національної асоціації кредитних спілок. Але в ньому лише 8 млн грн. На всіх їх не вистачить. Отримати кошти зможуть лише платоспроможні фінустанови. Таких 10–15 із-поміж 800.

— Інформація про масове закриття кредитних спілок не відповідає дійсності. Багато з них не мають проблем із виплатами. Деякі навіть відмовляються приймати депозити. Бо мають дуже багато коштів, — каже Іван Вишневський, 28 років, керівник "Програми захисту вкладів". Вона об"єднує 47 фінустанов країни. — Чутки про крах системи розпускають представники тих кредитних спілок, які є неплатоспроможними.

Кредитні спілки не мають фонду гарантування вкладів, як у банківській системі. У разі банкрутства фінустанови видають вкладникам кошти у межах 150 тис. грн. Члени спілок-банкрутів можуть отримати відшкодування лише з рахунків своїх установ.




Які кредитні спілки вважають стабільними


"Азовська кредитна компанія", Маріуполь Донецької обл.

"Анісія", Львів

"Багачанська", Велика Багачка Полтавської обл.

"Борисфен", Київ

"Відродження", Копичинці Тернопільської обл.

"Вигода", Стрий Львівської обл.

"Київський кредитний альянс", Київ

"Профспілкова скарбниця", Київ

"Харківська каса взаємодопомоги", Харків

дані: Програма захисту вкладів

Зараз ви читаєте новину «140 кредитних спілок закриють до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути