Ексклюзиви
середа, 07 травня 2014 10:23
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Незабаром побачимо, чи є Тимошенко спільницею Путіна

Всім очевидно, що головним завданням Росії на короткострокову перспективу є зрив президентських виборів в Україні. Для цього Кремль збурює південь і схід, посилюючи водночас політичний та дипломатичний тиск. Мовляв, як можна проводити вибори за такої нестабільності?

Для України ж проведення виборів і обрання повноцінного президента держави є абсолютним пріоритетом. Олександр Турчинов - цей справжній подарунок Путіну - засвідчив свою цілковиту неспроможність виконувати обов'язки глави держави. На совісті некомпетентної і нерішучої тимчасової влади смерті українських патріотів та втрата контролю над значними територіями. Новий легітимний президент конче потрібен також і з точки зору проведення нормального діалогу з Заходом, це зараз дуже важливо. Зрештою, зрив виборів стане підтвердженням улюбленої тези Кремля про те, що українці неспроможні господарювати в своїй державі або ж взагалі на неї не заслуговують.

Якщо вибори відбудуться, то переможе Петро Порошенко. Це підтверджують всі соціологічні опитування. Згідно з останніми, проведеними центром Разумкова, за нього проголосують 48% виборців, які візьмуть участь у голосуванні. За Тимошенко – лише 14%. У другому турі результат буде відповідно 47% та 12% на користь Порошенка. У керівниці "Батьківщини" і кандидатки від нинішньої влади немає навіть теоретичних шансів на перемогу.

Можливості Росії зірвати вибори буде значно зменшено за двох умов. Перша - якщо Порошенка оберуть президентом вже 25 травня, для цього йому треба надбати понад 50%. Друга – у разі, якщо лідер перегонів не отримує в першому турі абсолютної більшості голосів, але з виборів зніметься Тимошенко. Адже вона у будь-якому разі перемогти не може, тому жодних раціональних, в інтересах України мотивів продовжувати кампанію не має.

Мотив може бути лише один - змова з Путіним, якому продовження виборчої кампанії конче необхідне. Адже тоді у Кремля з'являються додаткові три тижні на досягнення його мети.

Тому у разі відмови Тимошенко знятися з другого туру виборів вона гратиме винятково на інтереси Кремля і проти інтересів України. Це буде свого роду момент істини та перевірка припущень про її тісні стосунки з кремлівським царем. Інакше кажучи, якщо Тимошенко вирішить продовжувати вибори після поразки в першому турі і за відсутності шансів на перемогу в турі другому - це буде прямим доказом її зв'язків з Кремлем і роботи на Путіна. По-суті, свідчення зради.

По правді кажучи, вся остання діяльність Тимошенко відповідні підозри лише зміцнює. На руку Кремлю вже сама її участь у виборах - цим Тимошенко поховала ідею висунення єдиного кандидата від демократичних сил і гарантованого завершення виборів 25 травня. Були дивні вояжі до сепаратистів у Донецьк, які не могли відбутися без дозволу з Кремля. Потім - похвала продажній одеській міліції, що допомагала сепаратистам у протистоянні з українським патріотами. Саме Тимошенко привнесла у нинішню виборчу кампанію давні брудні технології, спрямовані на розкол демократичного табору - це також однозначно антиукраїнська справа.

Багатьом Тимошенко здається зараз абсолютно неадекватною. Проте ця неадекватність може мати саме це просте пояснення: робота на Кремль. Тепер Тимошенко заявляє вже про якусь нову революцію, яку влаштує в разі програшу на виборах. Звісно, за допомогою Путіна вона може спробувати організувати щось подібне до подій на Донбасі. Але точно не за допомогою українців, які нарешті остаточно розібралися в Тимошенко. Її нинішній рейтинг та відсутність шансів на президентство це доводять.

Найкраще для всіх буде, якщо вибори закінчаться вже 25 травня. Тоді ми точно уникнемо продовження небезпечного експерименту з двома божевільними - одного в Кремлі та іншої в Києві.

Зараз ви читаєте новину «Незабаром побачимо, чи є Тимошенко спільницею Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути