неділя, 23 лютого 2014 12:03
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Майдан повинен пильно стежити за вчорашньою опозицією

Дивні речі відбувалися в суботу на Майдані. Щойно завершилося прощання із загиблими – розпочалося бурхливе святкування. Кульмінацією став салют, і це незважаючи на день жалоби.

Схоже, через останні події і внаслідок повернення до влади дехто вже почав втрачати відчуття реальності. В тому числі Юрій Луценко, який взяв на себе роль тамади на вчорашньому святі життя. А ще раніше заявив про можливість призначення Юлії Тимошенко на посаду прем'єр-міністра.

Уже сьогодні стало відомо, що Тимошенко справді розглядається в парламенті як один із кандидатів на посаду прем'єра. Сама ж вона відразу по звільненні повідомила про наміри брати участь у дострокових президентських виборах. Її виступ на Майдані скидався на початок передвиборчої кампанії. Але ми чудово знаємо, що за останні десять років державу до жахливого стану вели троє: Ющенко, Тимошенко і Янукович. Кожен з цієї трійці зробив свій внесок. Звісно, найбільше - повалений межигірський монарх, однак двоє інших йому добре допомогли. Будучи ув'язненою, Тимошенко постраждала і багато через що пройшла. Ми всі їй співчуваємо. Майдан її звільнив - тепер вона має подякувати Майдану і триматися якомога далі від керівництва державою. Це є неодмінною умовою оновлення країни як мети Майдану.

Щоправда, найближчий соратник Тимошенко і новообраний голова Верховної Ради Олександр Турчинов уже заявив - Майдан може розходитися. Ще один надзвичайно небезпечний симптом. Можна не сумніватися, що багато хто в стані колишньої опозиції вимірює останні події винятково із точки зору власних партійних перспектив. Той таки Турчинов так само абсолютно не асоціюється з ідеєю оновлення країни. Його перебування на спікерській посаді повинно бути тимчасовим та під пильним контролем суспільства.
У суботу був ще один показовий випадок: депутат від "Батьківщини" Юрій Швець намагався допомогти регіоналу, екс-генпрокурору Геннадію Васильєву втекти з Києва. Це так само свідчення того, що гасло "Банду геть!" стосується не лише Партії регіонів.

Власне, нічого аж надто несподіваного. Ілюзій щодо вчорашньої політичної опозиції ми не мали, хоча аж надто швидко вони почали ці побоювання підтверджувати. Тому зараз розпочинається дуже відповідальний і складний час. Майдан повинен тривати і оперативно реагувати на все, що не відповідає його фундаментальній ідеї – перезавантаженню країни. Інакше всі зусилля і трагедії виявляться марними.

Зараз ви читаєте новину «Майдан повинен пильно стежити за вчорашньою опозицією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути