Ексклюзиви
четвер, 12 березня 2009 19:06

Половина прикрас на ювелірному ринку — фальшиві

Автор: фото надане Львівським ювелірним заводом
  Директор Львівського ювелірного заводу Володимир Кузовкін радить уважно розглядати етикетку ювелірної прикраси
Директор Львівського ювелірного заводу Володимир Кузовкін радить уважно розглядати етикетку ювелірної прикраси

Через нестабільність курсу гривні й валют люди почали скуповувати ювелірні вироби. На ринку з"явилися підробки прикрас Львівського ювелірного заводу.

Фальшивки продавали в Ужгороді, Вінниці, Тернополі, Івано-Франківську. Як відрізнити оригінал, розповідає директор Львівського державного ювелірного заводу Володимир Кузовкін, 67 років.

— Сьогодні половина всіх золотих прикрас, що продаються, — фальшивки. Підробки нашого заводу переважно привозять із Туреччини. Турки купують наші вироби, везуть додому. Там відливають такі ж прикраси із сумнівних сплавів. Знову привозять в Україну і продають під виглядом нашої продукції.

Неякісне золото чорнітиме?

— Ні, воно може зашкодити здоров"ю. Золото 585-ї проби — це 58 відсотків банківського чистого золота, решта — лігатура. Лігатура — це сплави міді, срібла. Вони додають виробу відтінок і міцність. Чисте золото — м"яке. Його не можна носити, бо мнеться. У підроблених і низькоякісних прикрасах багато лігатури. Там можуть бути і шкідливі для організму сплави. Львівський завод купує лігатуру за ціною в 950–1300 гривень за кілограм. Дешеву можна купити за 70.

Якщо я купила неякісний виріб, що робити?

— Треба прийти у крамницю, де придбали його, і написати заяву з проханням зробити експертизу. Працівник магазину зобов"язаний піти у пробірну службу і принести звідти висновок. У Львові така лабораторія розташована на вулиці Варшавській, 70. Експертизу зроблять за півгодини. За 8-грамовий виріб треба заплатити десь 20 гривень. Якщо він неякісний — експертизу оплачує магазин.

До яких хитрощів вдаються шахраї?

— Львівський завод працює 65 років. За цей час змінював свої назви. Шахраї цим і користуються. Пишуть на етикетках: Львівський ювелірний завод, Львівська ювелірна фабрика, Львівське ювелірне підприємство. Офіційна ж назва — державне підприємство "Львівський державний ювелірний завод".

На що слід звертати увагу, купуючи ювелірну прикрасу?

— В Україні запатентовані такі проби: 375, 500, 585, 750, 958 і 999 — банківське. Зустрічається 583-тя. Це російська проба, заборонена в нас.

Якісний виріб має міцне кріплення, зручні застібки, без гострих країв. Навіть тоненький ланцюжок має витримати вагу в 3 кілограми. На етикетці має бути зазначено: виробник, знак виробника, проба, ціна за грам і за виріб.

Наші прикраси захищені кольоровою голограмою з шістьма ступенями захисту, розміщеною у верхньому лівому кутку бирки. Код на бирці має збігатися з клеймом на прикрасі.

А які правила торгівлі такими виробами?

— У магазині має бути лупа, щоб роздивитися виріб і клеймо, електронна вага. Навіть іменуються вироби за державним стандартом. Оригінальні мають такі назви: ланцюжок — а не цепочка, перстень — а не кольцо, підвісок — а не підвіска, діадема, намисто, кольє.

Скільки коштують вироби львівського заводу?

— Вироби 585-ї проби — 230–250 гривень за грам. Завод має близько 400 тисяч найменувань прикрас. Щомісяця художня рада затверджує 15–20 нових виробів.

Зараз ви читаєте новину «Половина прикрас на ювелірному ринку — фальшиві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути