Ексклюзиви
четвер, 08 жовтня 2009 17:09

Подружжя Когутів завдяки третій дитині побудує хату

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Марта Сінкевич із села Воля-Гамулецька Жовківського району Львівської області з чоловіком Юрієм біля первістка Іллі у пологовому відділенні обласної клінічної лікарні. Хлопчик народився 3 жовтня
Марта Сінкевич із села Воля-Гамулецька Жовківського району Львівської області з чоловіком Юрієм біля первістка Іллі у пологовому відділенні обласної клінічної лікарні. Хлопчик народився 3 жовтня

Протягом серпня-вересня в пологових будинках Західної України на 20–30% зросла народжуваність. Через брак місць породіль виписують на другий-третій день після пологів. Немовлята були зачаті в кінці осені минулого року. Тоді в державі почалася економічна криза.

— Позитивна динаміка народжуваності нас тішить, — говорить головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні Олександр Лемішко, 50 років. — Очікуємо, що до кінця цього року народжуваність у нашому пологовому відділенні перевищить три тисячі. Жінки не зважають на всілякі кризи. Розуміють, що потрібно народжувати здорових дітей.

У понеділок львів"янка Ліза Івашко, 36 років, зі своїм новонародженим сином готується до виписки з пологового відділення обласної лікарні. У жінки це четверта дитина. Найстаршому синові виповнилося 11. Середущим — 4 та 3 роки.

— Якщо даю раду з трьома, то й четвертого на ноги поставлю. Під час вагітності ні в чому собі не відмовляла. Навпаки, їздили з чоловіком відпочивати. Навіть не знаю, куди витратимо отримані від держави гроші. Усі речі від старших дітей позалишалися, — розповідає Ліза. — Раніше люди жили в глиняних хатах, але мали по шестеро-семеро дітей. Народжували й під час Першої та Другої світових воєн. А сучасні жінки кар"єру роблять. Криза принесла безробіття, скорочення. У жінок з"явився вільний час, аби народжувати та доглядати за дітьми.

34-річна Оксана Хім"як на лікарняному ліжку прикладає до себе немовля. Хлопчик спить. В Оксани це — друга дитина. Старшій доньці — 11 років. Хім"як до декретної відпустки працювала викладачем в університеті "Львівська Політехніка".

Чоловік наполіг. Каже, на 50 тисяч будматеріалів накупимо

— Коли я завагітніла, стан у державі мене зовсім не цікавив. Хвилювало, щоби дитина народилася здоровою. Під час вагітності всі дорогі речі можна чимось замінити, — вважає. — Весною-літом є овочі, фрукти з городу, які можна в бабці зі села купити. Медикаментозні вітаміни можна й не пити. Сонечко — прекрасний замінник вітаміну Д. Усю матеріальну допомогу витратимо на дитинку. Від старшої нічого не залишилося — все родичам повіддавали.

Олеся Кузик, 32 роки, з Івано-Франківська 15 серпня народила другого сина Максима. Працювала бухгалтером у автомобільній фірмі.

— Як криза в листопаді наступила, нас почали звільняти. Знайти нову роботу не було шансів. Батьки мені порадили піти ще раз у декрет. Казали, поки криза закінчиться, дитина виросте. А так чого вдома дарма сидіти? — каже Кузик.

33-річна Ольга зі Львова на початку жовтня народила третього сина. Вони з чоловіком Ігорем вирішили: виплата на дитину — 50 тис. грн — допоможе пережити кризові часи. На початку цього року Ігор залишився без роботи.

— Ліжко для дитини є, коляску позичив брат. Замість памперсів роблю марлеві підгузки. Дякувати Богові, маю молоко. На півроку синочок їжею забезпечений, — говорить Ольга. — Отримані кошти на старших дітей витрачу. Куплю їм на зиму чоботи та куртки, зошити до школи. Решту відкладу на харчі, поки чоловік роботи не знайде.

24-річна Марія Когут із міста Вижниця Чернівецької області 30 вересня народила третю доньку. Торік із чоловіком Андрієм почали будувати будинок. Хотіли брати позику в банку.

— Почалася криза, кредити перестали давати. Ми фундамент звели і призупинили будову. Тоді я дізналася, що вагітна. Злякалася — старші в мене рік за роком. Не хотіла народжувати. Чоловік наполіг. Каже, на 50 тисяч будматеріалів накупимо.

— За півроку ми прийняли півтори тисячі пологів. Торік за такий період часу народилося 1200–1300 дітей. Вагітність — не хвороба, а нормальний фізіологічний стан жінки. Тому не треба робити з неї проблеми. Усі вітаміни є у звичайних продуктах. Головне для вагітної — періодично відвідувати гінеколога, — каже завідувач пологовим відділенням Львівської обласної лікарні Володимир Солощенко. — Після народження дитини можна не купувати надто дорогих памперсів. Дешевші — не гіршої якості. Можна економити на одязі для немовлят. Дитина і так швидко з нього виростає.

Зараз ви читаєте новину «Подружжя Когутів завдяки третій дитині побудує хату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути