Ексклюзиви
четвер, 26 серпня 2010 19:07

Класи облаштували у хатах-пустках

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Жителька села Познань Рокитнівського району на Рівненщині Юхима показує покинуту хату, де проходять заняття школярів. Діти називають це приміщення ”У баби Мокрини”. Його власниця Мокрина померла 10 років тому
Жителька села Познань Рокитнівського району на Рівненщині Юхима показує покинуту хату, де проходять заняття школярів. Діти називають це приміщення ”У баби Мокрини”. Його власниця Мокрина померла 10 років тому

Жителі села Познань Рокитнівського району на Рівненщині не хочуть пускати дітей до школи. Стара дерев"яна будівля згоріла торік 15 серпня. Вціліла лише цегляна добудова. Півтисячі дітей кілька місяців навчалися в хатах-пустках. Їх побілили й перетворили на класи.

Після пожежі обласні чиновники обіцяли відбудувати школу. Однак досі не почали.

— Не пущу на 1 вересня, і все. Хіба це нормально? — розповідає 42-річний Павло. — Двоє моїх синів тої зими застудилися, бо дуже змерзли. Температура в класі була плюс 7. Діти сиділи в куртках, рукавичках та шапках. Бувало, непритомніли. Грубка геть не рятувала, на вікні всі вазони загинули.

Показує три хати в центрі села, в яких навчали дітей. В останній ніхто не живе років із 10. Помешкання почистили та занесли парти. Фізкультуру проводять надворі.

Учителі бігали з журналами з хати в хату. Їхня кімната розташована в окремому приміщенні поблизу згарища.

— За день тільки ноги натомляться, — каже вчитель математики та фізики Марія Колодич, 55 років.

У Познані живуть 1668 людей. Село належить до Глиннівської сільради, що має найвищий рівень народжуваності в Європі. Більшість родин тут багатодітні, мають по 4–14 дітей.

— 1995-го в школі було 230 учнів, торік — 520. А тепер буде ще три перші класи — 69 новачків, — підраховують селяни. — Щотижня в селі хтось народжується.

Минулого четверга втихомирювати людей, приїхав голова облдержадміністрації Василь Берташ, 49 років. Запевнив, що нову школу почнуть будувати за місяць-півтора. Завершать за півтора року. Уряд виділяє для цього 28 млн грн.

Губернатор показує батькам проект майбутньої школи на тисячу учнів. У ній буде три корпуси, їдальня та спортзал. Селяни недовірливо роздивляються папери.

— Що то є? Знову надурітє. Дєти на картінку не посадіш, — відказує жінка з поліським акцентом. — У вас тільки обіцянки, а діла немає. За місяць не збудуєте, а знову в хати не пустім!

Берташ пропонує вислухати начальника обласного управління освіти Івана Вєтрова, 47 років.

— Частину учнів безкоштовно відправимо в дитячі табори в селі Олександрія Рівненського району та в село Степань на Сарненщині. Може, кількох повеземо і в "Артек". А дев"яті класи будуть доїжджати в сусіднє село Глинне, — пропонує Вєтров.

Чиновника перекриває гул голосів. Батьки не хочуть чути про поїздки.

— Ну, що з вами таке? Я приїхав допомогти, а ви й хвилини послухати не можете, — дивується губернатор. — Між іншим, в області є ще 23 школи, які треба добудувати.

— Ми вам повіримо, коли сюди техніку привезуть, — вигукують у натовпі. — Якщо у вересні нічого не буде, перекриємо трасу за селом. Підемо сім"ями на дорогу й малих дітей із собою візьмемо!

Восени 2008-го року страйкували батьки сусіднього села Глинне. Коли селяни два тижні не пускали дітей на заняття, до них приїхав губернатор Віктор Матчук. Багатодітний батько Володимир Рябушиць побився з ним об заклад, що чиновник не збудує нової школи. Однак чоловік програв і виставив Матчуку обіцяний могорич — 5 л самогону. Двоповерхову школу в Глинному відкрили торік 1 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Класи облаштували у хатах-пустках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути