Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2013 07:33

На меню зображували голих жінок

Автор: Фото: Ольга Швед
  Меню паризького ресторану ”Де Табарін”. На ньому четверо голих жінок у ковпаках подають до столу оголену жінку на таці
Меню паризького ресторану ”Де Табарін”. На ньому четверо голих жінок у ковпаках подають до столу оголену жінку на таці

Сотню американських і французьких ресторанних меню ХХ ст. виставив у львівському Музеї мистецтва давньої книги місцевий ресторатор Вардкес Арзуманян, 50 років.

— Перше меню купив 10 років тому в київському ресторані за 100 доларів, — каже Арзуманян. — У ньому було дуже багато смішних помилок — у назвах страв та орфографічних. Ледве переконав офіціанта продати. Зараз маю більше 700 меню. На виставці представлена частина збірки із шести тисяч ресторанних меню найвідомішого гастрономічного критика Франції Моріса Сейланда. Під псевдонімом Князь Курнонський він написав довідник "Гастрономічна Франція".

Найдорожче меню, за словами Арзуманяна, — чеського художника Альфонса Мухи. Придбав його на аукціоні. Скільки заплатив, не говорить. Біля роботи завбільшки з аркуш зошита фотографуються відвідувачі.

— Оформляти меню сто років тому вважалося престижною справою, — розповідає художник 46-річний Володимир Костирко. — Вони виходили обмеженим тиражем, подавалися на званих вечерях, банкетах, круїзних лайнерах. Художники творили у своєму стилі. Наприклад, француз Жорж Вілла любив малювати проституток. Тому і в переліку страв оголені жінки бенкетують із чоловіками. Меню від митців у ресторанах користувалися роками. Якщо з'являлися нові страви, дописували їх ручкою на звороті. У деяких були навіть ціни на дівчат.

Зараз ви читаєте новину «На меню зображували голих жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути