середа, 16 травня 2012 14:23

Еко-дизайнерки створюють мистецькі шедеври з непотребу
8

Фото: фото: Аліна Копиця

Майстрині з Києва дивують пересічних українців своїми роботами із непотребу. Аліна Копиця та Анастасія Костенко із еко-майстерні "Peredelki" вже кілька років займаються креативним екодизайном в стилі ап-сайклінг – виготовлення нових речей із вторсировини.

Минулого року художниці провели більше десятка публічних майстер-класів у Києві. За словами дизайнерок, зараз їхній репертуар постійно доповнюється новими роботами – валентинками з меню ресторану, квітами з вторинної сировини, обкладинками до книг з повсті, картону та навіть рентгенівських знімків.

Також дівчата пошили килим з тканинних троянд, створили Амстердамський дворик в одному із будинків, презентували ялинку з поліетиленових пакетів, яку прикрашали іграшками із пластикових пляшок.

Окрім вже зазначених матеріалів, як зазначають майстрині, для роботи використовують картон, кришечки від пляшок, залізні баночки та використану деревину. Вони можуть створити чи не все, що потрібне людині: диван, поличку, письмовий столик, килим чи навіть стоянку для велосипедів, не говорячи вже про іграшки чи картини.

"До знайомства з Настею я провела виставку "Вікна", де представила колажі з різного непотребу у віконних рамах. Також експериментувала із глянцевими журналами, а потім плавно перейшла із цупкого паперу до пластику", – розповіла Gazeta.ua Аліна, одна з учасниць майстерні. Вона й надихнула Настю займатися ап-сайклінгом, яка до цього часу цікавилася хенд-мейдом.

До ап-сайклінгу активно залучають усіх бажаючих. Однак, як вважає Аліна, найчастіше людей стримує думка "І що я потім з цим зроблю?", на чому й закінчується вся творчість. У дівчат із подальшим використанням речей із вторсировини проблем не виникає: ці вироби є частиною інтер'єру кімнати. Майстрині також із задоволенням носять із собою власноруч зроблені прикраси. "Мені подобається легкий епатаж у публічному просторі. Усі ходять засмучені, як пінгвіни, а коли тебе бачать із такою штукою, то відразу настрій піднімається", – ділиться враженнями Аліна.

Настя вже давно мріє про пам'ятник з вторсировини до Євро-2012. Було розроблено навіть кілька ідей – скульптура м'яча, українки або птаха. Та, на жаль, міську адміністрацію такий проект не зацікавив. "Стояти буде майже вічно, тому що пластик дуже довго розкладається, і дешевший, ніж, наприклад, гранітний", – доповнює дівчина. Також, за словами еко-дизайнерки, було б добре запровадити ап-сайклінг як один із предметів у школах чи навіть університетах, щоб на рівні середньої та вищої освіти виховувати у людей екологічну культуру.

Майстрині вважають, що завдяки ап-сайклінгу можна покращити екологічний стан довкілля та підвищити екосвідомість наших співвітчизників. Люди, які дізнаються про ап-сайклінг, починають сортувати сміття, задумуються над проблемою відходів, нарешті до них приходить розуміння, що в нас одна планета і її треба берегти.

Зараз ви читаєте новину «Еко-дизайнерки створюють мистецькі шедеври з непотребу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути