середа, 23 січня 2013 13:51

Даріо Панізі: "Як можна любити майонез? Це божевілля!"

Даріо Панізі: "Як можна любити майонез? Це божевілля!"
Даріо працює у львівському "ВінтажКафе". Фото: gazeta.ua

Два місяці у Львівському ресторані "ВінтажКафе" готелю "Вінтаж Бутік Готель" шеф-кухарем працює італієць 32-річний Даріо Панізі. Він приїхав сюди на рік. Працював у ресторанах Італії та Франції з 14 років. В останні роки був кухарем ресторанів, які відзначено зірками "Мішлен". Це престижний титул, який надають кращим ресторанам. Візитівка Даріо Панізі – незвичні поєднання інгредієнтів: фуа-гра з кавою, різотто з какао, тірамісу з гарбузом. Ділиться своїми враженнями від української кухні.

Працюю кухарем з 14-ти років. Починав не заради грошей, а через пристрасть до кулінарії. Спочатку безкоштовно допомагав кухарю, щоб перейняти професійний досвід.

Працюю з багатьма людьми з різних частин Італії. Щодня прошу когось із них запитати у своєї мами, як вона готує ту чи іншу страву. Це чистий досвід, роки практики і кулінарні хитрощі – такого не прочитаєш у книжках.

Зрозуміти, чому українці доповнюють борщ сметаною мені спершу було так само складно, як сприйняти, що німці котлети їдять з джемом. Я колекціоную такі особливості національних кухонь.

Принцип нового меню від мене – зняти "ментальний блок", через який українці обирають страви за ціною чи вагою. Щоб гості обирали страву виключно за власним смаком, ми зрівняли ціни на страви різних категорій. Приміром, скумбрія, фуа-гра і салат "Цезар" у ресторані коштують однаково.

У нашому ресторані кожен європеєць може на годину потрапити на батьківщину, скуштувавши страви, якими їх готують в його країні.

Люблю готувати у вакуумі, особливо м'ясо і рибу. Вони стають м'якші і зберігають протеїн.

Вакуумне зберігання та приготування передає корисні властивості продуктів. Під час приготування страв максимально зберігаю колір та вигляд продуктів.

Спецій використовую небагато, перевагу надаю середземноморським: петрушці, чебрецю, майорану, розмарину.

Навіть найбільш дивні бажання гостей я намагаюсь втілити якнайкраще. Можу зготувати  рибу з шоколадом, якщо гість захоче.

В Україні я відкрив для себе буряк. Тепер я використовую його дуже часто, додаю навіть у різотто.

З інших українських національних продуктів люблю свіжі цибулю, кріп, сало. Один із моїх рецептів – сало з рибою.

Намагаюсь використовувати місцеві продукти, які можу купити на найближчому ринку. Люблю ходити на базар, спілкуватися з продавцями, люблю запах свіжих овочів.

Коли бачу, що люди без рукавиць беруть продукти, а потім гроші, я не купуватиму там нічого.

В Італії немає базарів як таких. Я не звик, що продавчиня може дати мені ніж зі словами: "Відріж собі шматочок, скуштуй".

Фуа-гра в нас – з кавовим соусом, різотто – з какао. Для того, щоб зрозуміти, чому так, треба спробувати.

Як можна любити майонез? Це божевілля! І фаст-фуд теж. Якщо ви перепили вночі, то зранку він допоможе вам остаточно добити організм.

Я вважаю, що свіжа морква і шматок хліба – набагато корисніші, ніж страви з фаст-фуду, смажені на чорній олії.

Моє розуміння "швидкої їжі" - це спагеті. Щоб зварити їх, потрібно всього 5 хвилин. Це швидка і корисна їжа. А в традиційних бістро 15 хвилин тільки в черзі постояти треба.

Не використовую морозильну камеру. Для зберігання продуктів використовую вакуум.

Більшість страв моїх готуються в середньому 7 хвилин. Найдовше готується різотто – 18 хвилин.

Не використовую куповану пасту – тільки власноруч приготовану.

Часом нервуюся, коли люди замовляють щось із мого меню і запивають це горілкою. Але я все одно поважаю їхні смаки, це мої гості.

Можливо, з салом чи дуже гострими стравами горілка смакує. Я п'ю воду або вино.

У кухні я використовую багато кави. Наприклад, готуючи фуа-гра. В моєму меню є також кавовий мус, але він не дуже солодкий.

Не люблю дуже солодких чи солоних страв, люблю контрасти: тірамісу з гарбузом, різотто з какао.

Можу змінити рецептуру в будь-який момент. В результаті завжди буде смачно і незвично.

Чоловіки не дивляться на їжу. Вони просто їдять. Причому їдять усе і бажано побільше. Жінки більше звертають увагу на вигляд страви.

В Україні люди мають зрозуміти, що можна їсти не заморожені, не пересушені, не давні і не пересмажені продукти, – а свіжі.

Люди в Україні ще не готові платити за якість, вони платять за вагу.

Ми не вказуємо в меню вагу страви, щоб люди були більш відкритими до нових смаків, а не до розміру порції.

Ресторан – це не тільки їжа. Це передовсім настрій, увага. Гостю має бути комфортно: потрібно запросити його увійти, провести до столика, допомогти зняти верхній одяг, запросити сісти. Важливо показати, що на нього чекали.

Непрофесійні офіціанти часто бояться спілкуватися з людьми. Вони дають меню – і втікають. А повертаються тільки раз – з рахунком. Це неправильно.

Офіціанти повинні усвідомити, що люди приходять в ресторан не просто поїсти, їм потрібна передовсім атмосфера. Тим паче, бувають різні нагоди, різні зустрічі: як приємні, так і не дуже.

Ми втрачаємо професію офіціанта. На жаль. В Європі фахових офіціантів вже майже нема. В Україні їх, здається, ніколи й не було.

Формула ідеального ресторану: найкраща їжа + найкращий настрій.

Страви повинні пасувати до інтер'єру навіть за кольорами.

Свій стиль я називаю техно-емоційною кухнею: використовую багато технологій, наприклад вакуум, але вкладаю душу, живі емоції.

Постійно перечитую "Великий кулінарний словник" Олександра Дюма. Це книга ХІХ століття, яка пояснює, як сформувалися  кулінарні традиції.

 

Зараз ви читаєте новину «Даріо Панізі: "Як можна любити майонез? Це божевілля!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути