понеділок, 30 травня 2016 16:25

З'явилися подробиці підкорення Евересту першою українкою

З'явилися подробиці підкорення Евересту першою українкою

Підкорювачка Евересту 28-річна Ірина Галай повернулася до Києва. Її зустрічали в Бориспільському аеропорту. Вона стала першою українкою, яка зійшла на найвищу вершину світу. Український прапор на Евересті встановила 20 травня. Експедиція тривала півтора місяця і коштувала понад $50 тис.

Про це інформує "5-й канал"

Ірину Галай в Борисполі зустріли члени Національного реєстру рекордів і зафіксували її досягнення - "Перша українка, яка здійснила сходження на Еверест".

Друзі подарували Ірині торт у вигляді Евересту й привезли полуницю із рідного Мукачевого. Кажуть, під сходження з альпіністкою на 10 днів зник зв'язок.

"Бували ночі до 40 градусів морозу. Вітер. Зранку встаєш і палатка повністю снігом завалена. Навіть дихати нічим. Потім сходить сонце і все починає танути. Палатку заливає, всі речі мокрі. Не висихають. Такі нюанси були. Але воно того варте", - каже Ірина Галай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка вперше підкорила Еверест

За всю історію сходжень на Еверест через екстремальні температури й брак кисню загинули понад 200 тренованих спортсменів. Деякі тіла досі лежать на маршруті. Спускати їх надто небезпечно і дорого.

"У базовому таборі на висоті 6,5 кілометрів довелось затриматися на 10 днів через несприятливу погоду. Там і зустрілася з другою українською альпіністкою Тетяною Яловчак із Донецька. Конкуренція за першість була величезною, але поспіх міг обернутися смертельною небезпекою". - говорить Ірина Галай.

Нагадаємо, українська альпіністка Ірина Галай підкорила Еверест 20 травня о 4:00 за київським часом. Найвища гора Землі має висоту 8848 м.

Зараз ви читаєте новину «З'явилися подробиці підкорення Евересту першою українкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути